PrzepisDeseryEkspresowe ciasto czekoladowe z całą tabliczką czekolady. Wybawienie, gdy wpadną niespodziewani goście

Ekspresowe ciasto czekoladowe z całą tabliczką czekolady. Wybawienie, gdy wpadną niespodziewani goście

Ekspresowe ciasto czekoladowe z całą tabliczką czekolady. Wybawienie, gdy wpadną niespodziewani goście
Ewa
24.08.2022 15:21, aktualizacja: 20.03.2024 11:15

Ekspresowe ciasto czekoladowe  przygotujesz z zaledwie kilku składników.  Idealnie słodkie, miękkie i wilgotne ciasto, które pokochasz od pierwszego kęsa.

Na pewno nie raz zdarzyła Ci się sytuacja, że nagle dopadła Cię ochota na coś słodkiego, ale w domu akurat zabrakło słodkości. A może odwiedzili się bez uprzedzenia znajomi i nie masz za bardzo czym ich ugościć? Albo po prostu masz wolne popołudnie i mogłabyś w krótkim czasie wyczarować słodką niespodziankę dla swoich bliskich, ale brak ci pomysłów? Nasze genialne ciasto z tabliczką czekolady sprawdzi się w takich przypadkach idealnie. Nie dość, że potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni, to jeszcze cały proces przygotowania zamyka się w 15 minutach.

Ekspresowe ciasto czekoladowe- składniki

3 jajka

90 g drobnego cukru

60 g mąki tortowej

40 g ciemnego kakao

40 g roztopionego masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Jak zrobić szybkie ciasto z czekoladą?

Do miski wbij 3 jaja i wsyp drobny cukier. Zmiksuj składniki na jednolitą, puszystą masę.

Obraz

Następnie dodaj mąkę tortową oraz kakao. Pamiętaj, aby przesiać przez sitko mąkę, dzięki czemu wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty. Jako ostatni składnik dodaj do mieszanki rozpuszczone i ostudzone masło. Całość dokładnie wymieszaj

Obraz

Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej czekoladową masę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po 15 minutach wyjmij formę z piekarnika i umieść na wierzchu tabliczkę czekolady. Ponownie wstaw formę do piekarnika. Tym razem piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Obraz

Tak upieczone ciasto serwuj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smak pysznego ciasta plus rozpływająca się w ustach czekolada - takiego duetu nie da się zapomnieć. A co najważniejsze- przygotujesz je w zaledwie kilka chwil.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także