Wirtualna Polska

Ekspresowe placuszki bananowe. Mogą konkurować nawet z babcinymi racuchami

Ekspresowe placuszki bananowe. Mogą konkurować nawet z babcinymi racuchami

Placuszki bananowe zrobisz bardzo szybko (pixabay)

Słodkie śniadanie to idealny początek dnia. Pomocny może okazać się przepis na obłędne placuszki bananowe. Są o niebo lepsze niż zwykłe naleśniki i do tego bardzo puszyste.

Wirtualna Polska

Banany często dodajemy do ciast i owsianek. Przygotowujemy z nich pyszne koktajle. Stanowią też dodatek do różnego rodzaju placków. Czy wiecie jednak, że mogą grać główną rolę w niejednym daniu? Koniecznie spróbujcie na przykład chlebka bananowego.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj też: Przepis na szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne na ciepłe popołudnie

Szybkie placuszki bananowe. Ekspresowy pomysł na śniadanie

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli nie jesteście zbyt cierpliwi, to ten przepis jest dla was idealny. Zrobienie placków zajmuje tylko chwilę, a ich smak będzie cieszył bardzo długo. Na samym początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej (najlepiej wybrać tortową),
  • 1 duży banan (mogą też być dwa mniejsze).
  • 3/5 szklanki mleka (około 150 ml) lub napoju roślinnego,
  • dwa średnie jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • olej roślinny do smażenia.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Obłędne placuszki bananowe są puszyste i rozpływają się w ustach (Adobe Stock)

Obłędne placuszki bananowe są puszyste i rozpływają się w ustach (Adobe Stock)

Jak zrobić obłędnie smakujące placki?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1.  Jajka i mleko wyciągnij kilka godzin wcześniej z lodówki. Ich temperatura się podwyższy, co sprawi, że ciasto się nagle nie zepsuje.
  2. Banana pokrój na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem. Powinien powstać mus.
  3. Sypkie składniki (czyli mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieść w jednej misce i wymieszaj ze sobą.
  4. Wbij jajka i dolej mleko. Całość wymieszaj łyżką. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
  5. Dodaj bananową pulpę i ponownie wymieszaj.
  6. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Zacznij smażyć placuszki. Nakładaj grube porcje. Po kilku minutach przekręć je na drugą stronę. Gotowe danie jest złoto i lekko zarumienione po obu stronach.

Jeśli chcecie, by wasze placki były bardziej puszyste, możecie zastosować jeden myk. Na samym początku zmiksujcie jajka z cukrem, a dopiero potem dodajcie resztę składników. Banany możecie zastąpić ananasem, morelami, jabłkiem, gruszką lub brzoskwinią.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×