Ewa Wachowicz oprócz jajka dodaje do chłodnika niezwykły składnik. Mało kto by na to wpadł

Ewa Wachowicz podaje chłodnik z niezwykłymi dodatkami - Pyszności; Foto: instagram.com/ewawachowicz; Canva.com

W ciepłe dni mamy ochotę na lekkie potrawy. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na to danie. Dodaje do niego przepiórcze jajka i łososia. Poniżej podajemy przepis na tę rewelacyjną potrawę.

Pyszne danie na lato

Ewa Wachowicz chłodnik

Chłodnik litewski – Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zastanawiacie się nad pysznym obiadem w ciepłe dni – polecamy zrobić chłodnik. To wyjątkowe danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Przygotowujemy je na bazie warzyw bądź owoców. Poza tym zazwyczaj przed podaniem, schładzamy potrawę do temperatury poniżej 14 st. C. Najczęściej przygotowujemy chłodnik litewski. Jego głównym składnikiem jest botwinka. Potrawę serwujemy m.in. z dodatkiem ugotowanego jajka, rzodkiewek, czy szczypiorku.

Latem, chłodnik świetnie sprawdzi się na obiad. W związku z tym Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na tę wyjątkową potrawę. Danie świetnie współgra z dodatkiem łososia i przepiórczych jajek. Poniżej zdradzamy jak wykonać tę rewelacyjną zupę.

Jak robi chłodnik z ogórków Ewa Wachowicz?

Ewa Wachowicz chłodnik

Chłodnik – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l gęstego jogurtu
  • 1 ogórek
  • 5 ogórków małosolnych
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • Do podania: kilka plastrów łososia wędzonego, kilka jajek przepiórczych, kromki chleba razowego, kolendra

Sposób wykonania:

  1. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody. Starte ogórki połącz z rosołem, maślanką oraz jogurtem. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj niewielką ilość zalewy z ogórków konserwowych.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, łyżeczkę cukru i starty imbir. Całość dopraw pieprzem i solą. Posiekaj koperek na drobne kawałki. Następnie dodaj go do reszty składników. Całość przykryj i odstaw do lodówki. Zupa przed podaniem powinna być dobrze schłodzona.
  3. Potrawę podawaj z plastrem wędzonego łososia i ugotowanymi przepiórczymi jajami. Udekoruj zupę kolendrą.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować dwukolorowy chłodnik krok po kroku. To pyszne danie to wyjątkowe połączenie chłodnika z ogórków oraz z botwinki.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×