PrzepisEwa Wachowicz robi ciasto na pierogi tylko w ten sposób. Wychodzi miękkie i delikatne

Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi tylko w ten sposób. Wychodzi miękkie i delikatne

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
14.02.2023 16:53

Przepisy Ewy Wachowicz i jej patenty na gotowanie sprawiają, że nabieramy oczywistego wrażenia, że ta gwiazda kuchni naprawdę wie, co robi. To dlatego nie zaczynamy przygotowywania pierogów, bez zobaczenia, co na ten temat ma do powiedzenia prowadząca "Ewa gotuje". Poznaj przepis na zaparzane ciasto na pierogi Ewy Wachowicz i sam się przekonaj, dlaczego warto wypróbować tę recepturę.

Jako że pierogi uważamy za jeden z najważniejszych elementów kuchni polskiej, warto zadbać o to, by podczas szkolenia swojego kulinarnego warsztatu doprowadzić umiejętności przygotowania ciasta na pierogi do perfekcji. Z tym właśnie chce nam pomóc Ewa Wachowicz.

Tajemnicą dobrego ciasta na pierogi jest to, aby mąkę zaparzyć gorącą wodą.

- mówi Wachowicz w wywiadzie dla portalu styl.interia.pl, a później dodaje:

Wtedy gluten lepiej działa, ciasto staje się gładsze, jest zdecydowanie miększe i łatwiej się robi.

Nasz przekonała, a ciebie? Rzuć okiem na przepisna zaparzane ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz, wykonaj zgodnie z instrukcją, a później daj nam znać, jak wyszło!

Pierogi - Pyszności; foto: Canva
Pierogi - Pyszności; foto: Canva

Zaparzane ciasto na pierogi Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na blat. To bardzo ważna czynność, która sprawi, że mąka nabierze powietrza. Dzięki temu składniki będą się lepiej łączyły, a ciasto wyjdzie puszyste i delikatne.

Teraz uformuj z mąki kopczyk, na którego środku musisz utworzyć dołeczek. Teraz wlej do niego szklankę wrzątku i całość zagarnij nożem. Jest to moment, w którym ciasto zaczyna przybierać formę "klusek". Utwórz z niego kolejny kopczyk, zrób dołeczek i wbij do środka jajko. Wymieszaj najpierw nożem, a później zacznij zagniatać ciasto dłońmi.

Ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Kiedy masa będzie już gładka i jednolita (może to zająć około 15 minut), przejdź do kolejnej ważnej czynności: przykryj ją i pozostaw na 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i nie będziesz miał problemu z jego rozwałkowaniem.

Na koniec użyj wałka do utworzenia "placka" o grubości 2-3 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrój krążki, nałóż farsz i zlep. Gotuj w osolonym wrzątku. Powodzenia!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na słodkie bułeczki śniadaniowe. Raz ich posmakujesz — nieustannie będziesz do nich wracał. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także