PrzepisNiesłusznie zapomniana zupa. Przed laty gościła na polskich stołach

Niesłusznie zapomniana zupa. Przed laty gościła na polskich stołach

Faramuszka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Faramuszka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
28.03.2023 12:39

Czy nazwa faramuszka mówi ci cokolwiek? A biermuszka lub gramatka? Niezależnie od tego, z jakiego regionu pochodzisz, to możesz nie kojarzyć tej aromatycznej i niezwykle smacznej zupy, której podstawą jest jasne piwo. Przepisy różnią się między sobą, ale my postanowiliśmy zaprezentować ci ten, naszym zdaniem najlepszy. Jak ugotować tę zapomnianą zupę?

Po przepisy na zapomniane dania sięga się coraz częściej. Szczególnie w takich przypadkach, gdy w twoim domu znajdują się stare rodzinne książki kucharskie, które kryją w sobie wiele najlepszych receptur. Być może w twoich rodzinnych zapiskach znajduje się faramuszka, czyli nieco zapomniana zupa, która niegdyś cieszyła się naprawdę dużą popularnością. Okazuje się, że z tak popularnego napoju, jakim jest jasne piwo, można przygotować naprawdę smaczną zupę.

Faramuszka - czy zapomniana zupa powróci do łask?

Jeśli zależy ci na tym, by przygotować faramuszkę, to dobrze będzie poznać kilka tajemnic i ciekawostek, związanych z tą smaczną i chętnie przygotowywaną niegdyś zupą. Jej podstawą, zgodnie z tym, co zostało wspomniane, było piwo. Ale to nie ono było wyznacznikiem popularności tej zupy. Niezwykle ważny był również chleb żytni oraz przyprawy, które podkreślały smak tej nietypowej zupy. Ciekawostkę stanowi fakt, że spożywano ją, nie tylko na obiad, ale również na śniadanie czy kolację.

Chleb żytni - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Dom Pachnący Żywicą
Chleb żytni - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Dom Pachnący Żywicą

Wynikało to z faktu, że faramuszka była prosta w przygotowaniu. Taka zupa była gotowa w kilka minut i często składała się z kilku składników, przez co była tanią opcją. Była kaloryczna, bo  oprócz piwa, zagęszczano je zawiesiną z mąki i wody. Ciekawostkę stanowi fakt, że zupa piwna była obecna w literaturze. Wspominał o niej, chociażby Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu", w którym można znaleźć fragment o piwie zabielanym śmietaną i pływającym w nim siekanym twarogu.

Czy jasne piwo to dobra podstawa zupy? Z nim, faramuszka będzie o wiele lepsza?

Pewnego rodzaju zaskoczeniem, w przypadku tej zupy, na pewno będzie jej podstawa, czyli piwo. Bez niego, faramuszka nie może być tak naprawdę prawdziwą zupą piwną. Najlepiej jest wybrać to niepasteryzowane i nieklarowane. Jego spożywanie w rozsądnych ilościach, tak jak np. w zupie, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziesz w nim wiele składników odżywczych, a nawet witaminy z grupy B, które regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Piwo - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Piwo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Pamiętaj, że piwo użyte do faramuszki, wzbogaca zupę o krzem, czyli element, który bierze udział w procesie kostnienia i produkcji kolagenu. W takiej sytuacji możesz być pewny tego, że umiarkowane picie piwa zmniejszy ryzyko osteoporozy. A zupa na bazie piwa? Na pewno będzie czymś wyjątkowym i niespotykanym, co rzadko obecnie można spotkać w restauracjach czy domowej kuchni.

Faramuszka - jak ją przygotować?

Jeśli twoim celem jest faramuszka, to wiedz, że jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. To świetna opcja na urozmaicenie twojego domowego menu, szczególnie w takim przypadku, gdy jesteś miłośnikiem piwa. Pomimo tego, że ta zupa występuje w różnych wersjach, to my postanowiliśmy zaprezentować tę najpopularniejszą recepturę.

Składniki:

  • 2 litry jasnego piwa
  • 15 dag chleba żytniego
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki kminku
  • 5 łyżek miodu gryczanego
  • szczypta soli.
Zupa piwna - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Zupa piwna - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy

Sposób przygotowania:

  1. Przelej piwo do garnka i dodaj pozbawiony skórki i pokrojony w kostkę chleb żytni. Ustaw garnek na palniku i doprowadź mieszankę do wrzenia.
  2. Dodaj pozostałe składniki, w tym masło, miód, kminek oraz sól. Gotuj wszystko przez kilka minut, następnie przetrzyj przez sito, dolej litr wrzątku, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  3. Faramuszkę podaj tradycyjnie, z pokruszonym twarogiem lub grzankami. Smacznego!

A co powiesz na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także