Najdoskonalsza fasolka po bretońsku z przepisu babci Amelki. Sekret smaku tkwi w 2 łyżeczkach niezwykłej przyprawy

Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na sycący obiad. Rozgrzeje nas od środka i sprawdzi się w zimne dni. Wszystko dzięki dodatkowym przyprawom, które nadają jej smaku i pozytywnie wpływają na strawność tego składnika. Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym? Jakie składniki dodać? Oto potrzebna lista składników i dokładny sposób przygotowania.

Fasolka z pomidorami, kiełbaską, i wędzonym boczkiem idealnie się komponują. Całość możemy dopełnić mieszanką przypraw, które będą wspierać trawienie tego ciężkostrawnego dania. Fasolka nie każdemu służy, ale tak przyprawiona może naprawdę wiele zmienić.

Fasolka po bretońsku- przepis

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku-Pyszności; Foto: Canva

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 250 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • mała łyżeczka cukru
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • łyżka mąki
  • łyżka smalcu
fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku-Pyszności; Foto: Pyszności

Sposób przygotowania fasolki po bratońsku:

Pierwszym i najważniejszym elementem tego dania jest przygotowanie głównego składnika, czyli fasoli. Przed ugotowaniem, powinniśmy umieścić ją na całą noc w wodzie, aby zmiękła. Następnie można przejść do gotowania. Do przygotowanej fasolki dodaj przyprawy. Wrzuć w podanych proporcjach sól, cukier, ziele angielskie i liść laurowy oraz cukier. Nie zapomnij o lubczyku, który pomaga w trawieniu nam tego warzywa.

Przejdź do podsmażenie mięsa. Boczek, który jest niezbędny do przygotowania fasolki pokrój wstępnie w drobną kostkę. Obsmaż na patelni i dodaj do garnka, w którym gotujesz fasolkę. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż kiełbaskę. Gdy ten składnik będzie już gotowy, dodaj posiekany czosnek i poczekaj, aż się zarumieni. Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu. Dodaj ok. 3 łyżki tego składnika, dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż, aby usunąć smak surowych pomidorów.

Na koniec weź się za przygotowanie zasmażki. Na dużej patelni rozgrzej smalec. Dodaj do niego jedną łyżę mąki. Wszystko energicznie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z fasolką i wymieszaj. Fasolkę gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, aby wszystkie składniki mogły zmięknąć i podawaj na talerzu z dodatkiem pszennego pieczywa. Smacznego!

Jeśli lubisz rośliny strączkowe to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×