Fasolka szparagowa bez gotowania – pyszniejsza, chrupiąca wersja

Fasolka szparagowa bez gotowania - jeszcze pyszniejsza - Pyszności; Foto: Canva.com

Fasolkę zazwyczaj gotujemy, a następnie podajemy z masełkiem i bułką tartą. Jeśli zastanawiasz się jak inaczej przyrządzić to wyjątkowe warzywo, to polecamy je upiec. W takiej odsłonie będzie smakowało obłędnie!

Fasolka szparagowa

fasolka szparagowa

Fasolka – Pysznościl Foto: Pixabay.com

Sezon na fasolkę szparagową powoli się rozkręca. W takim razie warto wybrać się po to wyjątkowe warzywo. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka charakteryzuje się dużą zawartością witamin z grupy C, A oraz beta – karotenu. Dodatkowo stanowi bogate źródło takich soli mineralnych jak potas, wapń, czy magnez.

Fasolkę szparagową zazwyczaj gotujemy. Następnie podajemy ją jako przekąskę bądź dodatek do dań obiadowych. Smakuje wyśmienicie. Okazuje się, że warzywo to smakuje jeszcze lepiej, jeśli je upieczemy.

Przepisy na pieczoną fasolkę szparagową

Zielona fasolka – Pyszności; Foto: Canva.com

  • Fasolka szparagowa z parmezanem

Składniki:

  • 300g fasolki szparagowej
  • ok. 1,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek parmezanu
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dwa jajka wybij do miseczki i roztrzep je. Dodaj szczyptę soli. W oddzielnym naczyniu wymieszaj parmezan z bułką tartą.
  2. Fasolkę mocz w jajku, a następnie obtocz ją w parmezanie z bułką tartą. Odkładaj warzywa na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Fasolkę piecz przez około 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C.
  • Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g młodych, małych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • rozmaryn lub tymianek do smaku

Sposób wykonania:

  1. Młode ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj 1 łyżkę oliwy. Całość wymieszaj. Następnie wstaw ziemniaki do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Piecz je około 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij ziemniaczki i dodaj do nich fasolkę oraz 1 łyżkę oliwy. Dopraw całość solą, pieprzem, rozmarynem bądź tymiankiem. Piecz przez około 20 – 30 minut. Po tym czasie fasolka powinna być miękka. Tak przygotowana fasolkę świetnie smakuje z dodatkiem dressingu lub zielonego pesto. Dodatkowo idealnie współgra z daniami mięsnymi.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×