Wirtualna Polska

Faszerowane udka z kurczaka. Pyszne sakiewki z ogórkiem, cebulą i papryką

Faszerowane udka z kurczaka. Pyszne sakiewki z ogórkiem, cebulą i papryką

Faszerowane udka z kurczaka to fantastyczny przepis na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste i kruche, a ukryte w środku warzywa sprawiają, że danie jest ciekawe i niesztampowe. Całość dodatkowo zawinęliśmy w pyszny boczek, którego tłuszcz podczas pieczenia wytapia się i wnika w strukturę mięsa. Po prostu palce lizać!

Wirtualna Polska

Udka bez kości i bez skóry bez problemu znajdziesz w większych marketach. Jeśli Ci się nie uda, to usuń kość w domu. Zrób to przy pomocy noża o ostrym zakończeniu. Usuń kość strzałkową, tak, aby przeciąć skórę i wszystkie ścięgna. Odwracamy udko skórą w dół i robimy to samo z kością skokową. Na YouTube znajdziesz z pewnością sporo dokładnych instrukcji- nie jest to skomplikowane zadanie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W przygotowaniu naszych udek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Faszerowane udka z kurczaka- składniki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

2 udka z kurczaka bez kości
2 łyżki ajvaru
3 łyżki oleju roślinnego
1 ogórek konserwowy
1/4 cebuli
1/4 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
8 plastrów boczku

Przepis na sakiewki z udek kurczaka

Uda z kurczaka bez kości przełóż do miski. Dodaj do nich pastę ajvar, olej roślinny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Pasta ajvar to lekko pikantna, warzywna pasta na bazie papryki i bakłażana. Szczególnie popularna jest na Bałkanach. Świetnie sprawdzi się nie tylko do marynowania mięsa, ale również w roli sosu do makaronu czy pasty kanapkowej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Udka faszerowane- Pyszności

Na niedużej miseczce rozłóż cztery plasterki wędzonego boczku. Na środku ułóż zamarynowane wcześniej udko z kurczaka. Na środku umieść kawałek ogórka konserwowego, cebuli oraz czerwonej papryki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Następnie zawiń plastry boczku tak, aby okryły udko z kurczaka. Tak przygotowane sakiewki piecz w Ovi przez 25 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Udka faszerowane- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. To ekspresowy przepis na efektowny obiad, który możesz przygotować w kilka minut. Idealnie sprawdzi się, gdy brakuje Ci czasu i energii na gotowanie. Udka podaj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami/frytkami/ryżem i ulubioną surówką.

Faszerowane udka- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×