Faszerowane ziemniaki z piekarnika – prosty a zarazem przepyszny dodatek do obiadu

Faszerowany ziemniak z cheddarem i boczkiem- Pyszności

Faszerowane ziemniaki z piekarnika z cheddarem i boczkiem to idealny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Świetnie smakuje na gorąco, prosto z piekarnika. Takie pieczone ziemniaki będą ciekawym urozmaiceniem w Twoim jadłospisie.

Uwielbiamy ziemniaki w każdej postaci: smażone, gotowane, pieczone. Z niepozornej bulwy wyczarować można mnóstwo pyszności, które z pewnością znajdą swoich amatorów. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że statystyczny Polak zjada rocznie około 100 kg ziemniaków. Na dodatek znajdujemy się w europejskiej czołówce producentów ziemniaków. To zdecydowanie zobowiązuje do odkrywania tych warzyw na nowo. Dziś stworzyliśmy prosty i efektowny przepis na zapiekane ziemniaki, które smakują równie dobrze jak te z ogniska.

W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Faszerowane ziemniaki- składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 50 gram sera cheddar + do posypania
  • 50 gram śmietany 18%
  • smażony boczek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić faszerowanego ziemniaka?

Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Przy pomocy widelca zrób w nich nakłucia z różnych stron. Tak przygotowane ziemniaki owiń folią aluminiową i wstaw do Ovi Smart na 50 minut.

Faszerowane ziemniaki z piekarnika – Pyszności

Po tym czasie wyjmij ostrożnie ziemniaki z urządzenia. Rozetnij folię i odkrój część ziemniaka, aby dostać się do środka. Przy pomocy łyżki wydrąż miękki środek, zostawiając jego warstwę na brzegach. Powinny powstać ziemniaczane łódeczki.

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Faszerowane ziemniaki z piekarnika – Pyszności

Wydrążoną część ziemniaka przełóż do miski. Dodaj starty cheddar, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonym ziemniaku.

Faszerowane ziemniaki z piekarnika – Pyszności

Następnie posyp ziemniaka startym serem cheddar. Na patelni usmaż na chrupko wędzony boczek. Pokrusz go lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na górę pieczonego ziemniaka. Całość udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz ją również wymienić na świeży szczypiorek.

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Nasz faszerowany ziemniak jest już gotowy. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań (np. z grilla) jak i samodzielne danie. Najczęściej jemy go w towarzystwie prostej, lekkiej sałatki z sosem vinegret lub domowej sałaty z jogurtem lub śmietaną. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×