Zwykłe dzwonki z karpia do przeżytek, Magda Gessler poleca faworki. Są niezwykle chrupiące i pyszne

Faworki z karpia

Faworki z karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Wigilia za pasem, a wraz z nią rybne specjały. Śledź i karp w najróżniejszych postaciach zagości na polskich stołach. A co powiesz na najciekawszy sposób przygotowania karpia, jaki w życiu widziałaś? Goście będą zaskoczeni i wniebowzięci. Faworki z karpia od Magdy Gessler to coś niezwykle oryginalnego.

Jak sama Magda Gessler opowiada, w jej rodzinie ryby miały duże znaczenie. Dziadek zakładał stawy i osiedla rybackie na Mazurach, a babcia i mama podawały idealnego karpia bez ości.

Czy faworki z karpia to autorski przepis Magdy Gessler, czy może przekazanie kulinarnego dziedzictwa innych kobiet w jej rodzinie? Tego celebrytka i restauratorka nie wyjaśniła, ale jedno jest pewne: ktokolwiek wymyślił ten sposób przygotowania tej świątecznej ryby, stworzył arcydzieło.

Faworki z karpia – Pyszności; foto: Canva

A więc, w skrócie. Nie dość, że faworki, to z karpia. Nie dość, że z karpia, to bez ości. Czy może być lepiej? Powątpiewamy. Oto przepis na faworki z karpia według Magdy Gessler.

Faworki z karpia

Składniki:

  • karp w dzwonkach
  • orzechy włoskie
  • mąka
  • mleko
  • jaja
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • ziele angielskie mielone
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dzwonki z karpia przełóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski. Rybę dopraw solą, potłuczonym zielem angielskim i dużą ilością pieprzu. Podlej wszystko olejem i wymieszaj tak, by wszystkie składniki wsiąkły w karpia.

Następnie wyjmij dzwonki. Oczyść z cebuli i wyłóż na deskę. Nożem wytnij najgrubsze ości – te, które się nie rozpuszczą podczas smażenia. Nie wyrzucaj ich jednak – przydadzą się do wywaru.

Faworki z karpia – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Magda Gessler

Teraz dzwonki przekrój na pół. Ponacinaj skórę i przełóż mięso tak jak na faworki. Jajka rozbij, rozbełtaj, dopraw solą i kilkoma kroplami mleka.

Panieruj kolejno w mielonych orzechach włoskich, jajku i mące. Otrzep ryby z nadmiaru tego ostatniego składnika.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Powinno być go dużo – tyle, co do pączków czy zwykłych faworków. Smaż faworki po trochu, tak, żeby nadmiar ryb nie zmniejszył temperatury oleju. Złoty kolor panierki świadczy o tym, że faworki z karpia są już gotowe.

Magda Gessler proponuje podanie na natce pietruszki, z koglem moglem i chrzanem.

A może szukasz inspiracji sałatkowych? Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×