Folia aluminiowa – do czego służy błyszcząca i matowa strona

W każdym domu znajduje się folia aluminiowa, z której korzystamy na co dzień. Ale czy wiesz, do czego służy błyszczą i matowa strona produktu?

Niejednokrotnie spotkałam się z opinią, że to nie ma znaczenia, którą stronę użyjemy, bo i tak uzyskamy te same wyniki. Ale to nie jest prawda. Folia aluminiowa została zaprojektowana nie bez powodu w dwie różne strony. Szczegóły czekają poniżej!


Matowa strona:
Jeśli zależy Ci, aby potrawa zachowała swoją świeżość, aromat i smak na dłużej, wystarczy, że owiniesz ją matową stronę do środka.


Dlaczego to takie ważne? Folia aluminiowa nie przepuszcza światła, powietrza oraz wody. Dlatego zapewni skuteczną ochronę ?
Błyszcząca strona:



Z kolei błyszcząca strona odpowiedzialna jest za utrzymanie ciepła. Dlatego jeśli chcesz, aby danie zatrzymało na dłużej ciepło owiń je błyszczącą stroną do środka.
Co więcej, ta strona przyda się również w przypadku używania piekarnika. Dzięki temu zapiekanka, czy też wypiek, nie zbrązowieją zbyt szybko i nie będą surowe, ponieważ spędzą w gorącej temperaturze wystarczająco dużo czasu!


Zobacz także: Woreczki do lodu – jak je wykorzystać w kreatywny sposób
Komentarze