PrzepisFrytki lepsze niż w restauracji możesz zrobić w domu. Musisz tylko pamiętać o 1 kluczowej czynności

Frytki lepsze niż w restauracji możesz zrobić w domu. Musisz tylko pamiętać o 1 kluczowej czynności

Mistrzowska metoda smażenia frytek - Pyszności; Foto: Canva.com
Mistrzowska metoda smażenia frytek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
24.08.2022 12:49

Podczas obiadu frytki często goszczą na talerzu obok mięsnych potraw i surówki. Niekiedy jemy je z dodatkiem pysznych sosów. Idealne frytki muszą być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Niestety nie zawsze nam takie wychodzą. Okazuje się, że jest jedna metoda, dzięki której wyjdą rewelacyjnie. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Idealne frytki krok po kroku

Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Kto z nas nie lubi frytek? Stanowią one nie tylko wspaniały dodatek do dań obiadowych, ale również świetną przekąskę. W związku z tym często zdarza się, że zajadamy się nimi między posiłkami. Prawidłowo przygotowane frytki muszą być kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Oprócz tego powinny wyróżniać się pięknym złotym kolorem i oczywiście muszą być ciepłe!

Niestety frytki nie zawsze odznaczają się tymi cechami. W konsekwencji mogą wyjść suche, nasiąknięte tłuszczem lub zbyt miękkie. Okazuje się, że duże znaczenie pełni tutaj ich sposób przygotowania. W związku z tym poniżej zdradzamy mistrzowską metodę, dzięki której już zawsze wyjdą idealnie.

Mistrzowska metoda

Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że istnieje jedna świetna metoda przygotowania frytek. Jest ona dosyć czasochłonna, jednak efekt zachwyci każdego miłośnika frytek! Poniżej podajemy jak je wykonać.

Ziemniaki obierz oraz pokrój w słupki. Następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości octu jabłkowego. Dodatek octu sprawi, że ziemniaki nie rozpadną się - będą odznaczały się wspaniałą konsystencją.

Ostudzone frytki poddaj krótkiej obróbce termicznej. W związku z tym smaż je około 30 sekund. W kolejnym kroku przełóż je na papierowy ręcznik i odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij je z zamrażalki. Smaż je przez kilka minut, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Na końcu odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się do tego ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp solą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także