Idealne frytki od Ani Lewandowskiej. Zamiast ziemniaków wybiera inne warzywa

Frytki od Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/annalewandowska/
Czy możliwe jest przygotowanie frytek z pominięciem ziemniaków? Oczywiście, że tak! W dodatku idealnie sprawdzą się tu inne popularne warzywa. Dzięki temu nasza przekąska jest zdrowa i jedyna w swoim rodzaju. I takie są właśnie frytki od Ani Lewandowskiej!

Dlaczego warto zdecydować się na frytki od Ani Lewandowskiej?
W przypadku smażenia frytek, najczęściej obowiązuje jedna podstawowa zasada. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a najczęściej używamy gotowego, mrożonego produktu. Jest jednak pewne wyjście z tej sytuacji, dzięki czemu będzie zdrowo i smacznie. Wystarczy, że ziemniaki zastąpimy selerem lub batatem i połączymy z innymi popularnymi dodatkami, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Takie są właśnie frytki od Ani Lewandowskiej, które nadadzą się na przekąskę lub jako dodatek do mięsnego obiadu.



Frytki z piekarnika – Pyszności


Atutem tej przekąski jest przede wszystkim fakt, że frytki te są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Są lżejsze i bogatsze w smaku, a w towarzystwie pewnych składników smakują o niebo lepiej. Mało kto będzie w stanie im się oprzeć. Swoją recepturą na tę pyszną przekąskę podzieliła się z nami Ania Lewandowska – popularyzatorka zdrowego żywienia, której przepisy cieszą się dużym zainteresowaniem każdego, kto pragnie smacznie zjeść.
Jak przygotować frytki od Ani Lewandowskiej?
Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje około 30 minut. Takie frytki są źródłem wielu cennych antyoksydantów i idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że są zdrowe.


Składniki:
- 2 niewielkie selery
- bataty – dwa średniej wielkości
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 25 g oleju kokosowego
- szczypiorek do podania
- 2 dojrzałe awokado
- szczypta chilli
- 20 ml soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:
Frytki od Ani Lewandowskiej robi się bardzo szybko. Rozpocznij od umycia i obrania batatów i selerów. Następnie pokrój je w słupki i połącz z roztopionym olejem kokosowym. Wszystko posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 20 minut. Będą gotowe, gdy się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika dobrze będzie je polać mieszanką awokado, szczypiorku, soku z cytryny, solą i pieprzu oraz chilli.


Jeśli akurat w Twoim sklepie nie będzie batatów, to zamiast nich możesz z powodzeniem wykorzystać marchewki. Dzięki temu, frytki od Ani Lewandowskiej będą przyjemnie słodkie i zbliżone w smaku do batatów. Smacznego!
Jeśli szukasz inspiracji na inne wyjątkowe przekąski, to co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze