Jak zrobić galaretkę w kształcie jajek? To będzie hit na świątecznym stole

Przepis na galaretę w kształcie jajek. Jak zrobić? Składniki, wykonanie… Galareta wieprzowa często gości na świątecznym stole. Jak podać ją w efektowny sposób? Przepis na galaretę w kształcie jajek.

Galareta na wielkanoc – jak podać?

W zależności od składników i regionu to „nóżki w galarecie”, „zimne nóżki”, ale już w Wielkopolsce „galart”, na Kujawach i Pomorzu „zylc”, na Wschodzie „studzienina” (dawna Galicja. Lwów), zaś dawniej na Wileńszczyźnie – „kwaszenina.
Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole- każdy chętnie sięgnie po taką przekąskę. Jak zrobić wielkanocną galaretę w kształcie jajek?

Galareta w kształcie jajek. Pomysł na serwowanie

Chociaż galareta sama w sobie jest pysznym daniem, to z eleganckim jej serwowaniem mogą być problemy. Zamiast miseczek i małych filiżanek tym razem postawiliśmy na wydmuszki jaj, które posłużyły nam za foremki.

Przepis wideo na galaretę w kształcie jajek

Składniki – galareta w kształcie jaj

  • 6 jajek
  • 250 ml galaretki
  • 90 g szynki drobiowej
  • 90 g groszku zielonego
  • 90 g kukurydzy
  • 1 marchewka-ugotowana

Jak zrobić galaretę w kształcie jajek? Przepis i wykonanie krok po kroku

W roli foremki posłużą nam wydmuszki jaj. Możesz rozbić jajko przy pomocy łyżki- dolny otwór i tak musi być duży, żeby można było swobodnie wypełnić jajo galaretką. Wylej ze środka białko i żółtko i przełóż skorupki do miski. Zalej je wrzątkiem.

Jak zrobić galaretę w kształcie jajek? Kiedy jaja już się wyparzą, odlej z nich wodę i poczekaj, aż wystygną. Następnie przełóż powstałe wydmuszki do wytłaczanki po jajach, otworami do góry.

Dodatki do galarety wielkanocnej

Do galaretki w kształcie jajek dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, ugotowany zielony groszek i marchewkę ugotowaną w kosteczkach. Dosyp kukurydzę konserwową. Całość dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać również maleńkie różyczki brokułu czy kalafiora

Jak zrobić galaretę w kształcie jaj? Do jajka włóż kawałek natki pietruszki. Następnie przy pomocy szerokiego lejka lub odciętej części butelki wypełnij skorupki jaj galaretą.

Galareta wielkanocna w kształcie jaj. Serwowanie

Włóż wytłaczankę z galaretami do lodówki i poczeka, aż stężeje. Po tym czasie wyciągnij jaja i delikatnie obierz galaretę ze skorupek. Podawaj na talerzu lub ozdobnej formie.
Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×