Jak zrobić galaretę w kształcie prosiaczka? Przepis na galaretę wieprzową

Przepis na galaretę w kształcie prosiaczka. Jak zrobić? Jakie składniki i forma? Jak udekorować? Pomysł na ciekawe podanie wielkanocnej galarety wieprozowej. Jak podać ją w efektowny sposób? Przepis na galaretę w kształcie prosiaczka.

W zależności od składników i regionu to „nóżki w galarecie”, „zimne nóżki”, ale już w Wielkopolsce „galart”, na Kujawach i Pomorzu „zylc”, na Wschodzie „studzienina” (dawna Galicja. Lwów), zaś dawniej na Wileńszczyźnie – „kwaszenina. Jedno jest pewne- fanów jej nie brakuje!

Jak zrobić dobrą galaretę wieprzową? Przepis na wielkanocną galaretę w kształcie prosiaka

Galareta wieprzowa lub drobiowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Świetnie sprawdzi się jednakowo w roli przystawki, przekąski czy też kolacji. Dziś przygotowaliśmy ją w niestandardowej formie- uroczego prosiaczka!

Co najważniejsze, nie musisz wcale kupować żadnych specjalnych foremek- wystarczy tylko butelka po oleju lub dużej wodzie.

Co zrobić kiedy galareta jest mętna?

Najczęstszym powodem mętnienia galarety jest zbyt szybkie gotowanie lub włożenie mięsa do wrzącej wody zamiast zimnej. Jest to jednak wpadka, którą łatwo można naprawić. Żebby przywrócić galarecie klarowność wystarczy umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość trzeba dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedź wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe.

Przepis wideo na prosiaczka z galarety

Składniki na prosiaczka z galarety

  • 2,5 litra galarety
  • 300 g mięsa wieprzowego/drobiowego – ugotowanego
  • 3 marchewki ugotowane
  • 200 g groszku zielonego – ugotowanego
  • 4 plastry kiełbasy żywieckiej
  • 2 oliwki czarne
  • 4 rzodkiewki

Jak zrobić galaretę w nietypowym kształcie – jako prosiaczek?

Zacznij od przygotowania formy do galarety w kształcie prosiaka. W tym celu dokładnie umyj 3 litrową butelkę. Odetnij jej dno i włóż ją do wysokiej miski lub dzbanka, żeby była postawiona w pionie. Zakrętką (zakręconą oczywiście) do dołu.

Galareta z mięsem i warzywami

Do galarety dodaj pokrojone mięso, ugotowaną i pokrojoną w plasterki marchewkę i ugotowany groszek (może być oczywiście ten z puszki). Całość dokładnie wymieszaj

Następnie przejdź do wypełnienia formy. Wlej przy pomocy chochli galaretę do foremki z butelki i włóż do lodówki. Kiedy galareta stężeje- wyciągnij ja na blat i rozetnij butelkę nożem lub nożyczkami.

 

Dekoracja galarety na kształt prosiaka

Jak udekorować galaretę w kształcie prosiaczka? Czas udekorować naszą galaretę i nadać jej prosiaczkowego wyglądu. Z kiełbasy żywieckiej zrób jej ryjek. Dwie ćwiartki plasterka kiełbasy nadziane na wykałaczkę będą jej uszami. Z oliwek zrób oczy, a z rzodkiewek łapki.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×