PrzepisGenialna surówka z pomidorów bez grama soli, intensywności dodaje jej inny składnik

Genialna surówka z pomidorów bez grama soli, intensywności dodaje jej inny składnik

Genialna surówka z pomidorów bez grama soli, intensywności dodaje jej inny składnik
Paulina
05.07.2022 11:05

Nadchodząca fala upałów skutecznie obniża apetyt i odstrasza od stania nad gorącą kuchenką. Jednak coś jeść trzeba! Przychodzimy z pomocą. Oto przepis na surówkę, w której nie użyliśmy grama soli, a jej smak podkreśliliśmy pysznym składnikiem. Taka surówka z pomidorów pasuje do każdego obiadu!

Te małe, zielone owoce czyli kapary już w niewielkiej ilości nadają wyrazisty i bardzo zdecydowany charakter każdej potrawie. Najczęściej marynowane są w occie, ich smak można określić jako pikantny i słono-kwaśny. Dobrze sprawdzą się do surówki z pomidorami i śmietaną.

Surówka z pomidorów składniki:

  • Dowolna ilość pomidorów
  • Kilka łyżeczek kaparów
  • Śmietana gęsta 12%
  • Pieprz
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com
Pomidor - Pyszości; Foto: Pixabay.com

Surówka z pomidorów sposób przygotowania:

Bazę surówki, czyli pomidory lekko nacinamy. Z jednej strony z góry i z drugiej strony z dołu. Polewamy wrzątkiem i po chwili skórkę lekko zdejmujemy. Następnie kroimy je w dużą kostkę. Dodajemy odsączone kapary i śmietanę. Śmietana powinna delikatnie oblepić pomidory, wiec wystarczy 1-2 łyżki. Na koniec posypujemy lekko pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Czym zastąpić sól?

Warto zacząć od tego, że sól spożywamy w ogromnych ilościach, co bardzo negatywnie przekłada się na nasz stan zdrowia. Problem z nadmiernym spożyciem soli wynika z tego, że jest łatwo dostępna i tania. Wiele gotowych produktów, po które sięgamy, ma ogromną ilość soli. Dlatego przekroczenie rekomendowanej ilość w ciągu dnia jest bardzo proste. Dziennego zapotrzebowanie na sól, to 5 g na dobę. Wiadomo, że nie do końca masz wpływ na ilość soli, którą spożywasz w żywności kupowanej w sklepie, czy zamawianej w restauracji. Dlatego warto wprowadzać małe kroki i nim będzie zdecydowanie zamiana, używanej przez nas soli kuchennej na zioła właśnie w takich sałatkach czy przygotowując mięso.

Sól - Pyszności / Źródło: canva.com
Sól - Pyszności / Źródło: canva.com

Jakie zioła wybrać zamiast soli?

Sól można zastąpić innymi przyprawami, które nadadzą daniom ciekawy smak, jednocześnie podnosząc jego walory odżywcze. Warto wybierać zioła. Jakie sprawdzą się najlepiej? Zdecydowanie majeranek, estragon, bazylia, oregano czy tymianek. Dodatkowo warto zaopatrzyć się pietruszkę, imbir czy rozmaryn.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także