PrzepisGenialne placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Robią się niemal same w minutę

Genialne placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Robią się niemal same w minutę

Genialne placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Robią się niemal same w minutę
Paulina
01.08.2022 14:14, aktualizacja: 05.08.2022 10:34

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas! Jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis, który sprawdzi się w twojej kuchni. placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków to cudowna odmiana! Wystarczy tylko blender. Oto nasz przepis. 

Ścieranie na tarce ziemniaków, nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Zazwyczaj to właśnie ta czynność nas zniechęca do przygotowania tego dania. Za to placki z blendera, nie są już tak pracochłonne. Oto nasz sprawdzony przepis.

Placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • mąka pełnoziarnista (ok 3/4 kg)
  • olej rzepakowy (ok 0,5 l)
  • sól
Obraz

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Do przygotowania tych placków użyj młodych ziemniaków, nie obieraj ich tylko pokrój w drobną kostkę. Przy użyciu blendera kielichowego zmiksuj ziemniaki na płynną masę. Wcześniej podziel ziemniaki na kilka porcji i miksuj partiami. Do tak przygotowanej masy dodaj przyprawy oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię nagrzej z kilkoma łyżkami olej. Jaki olej najlepiej wybrać? - Poniżej znajdziesz kilka wskazówek. Następnie łyżką nabieraj porcje ciasta i rozsmaruj na patelni, formując placka.

Tak przygotowane placki możesz podawać w różnych wersjach. Najbardziej tradycyjna jest serwowanie placków z kwaśną śmietaną. Oprócz tego sprawdzi się do podania łosoś i koperek oraz sól. Jednak możemy je serwować również z mięsnym gulaszem.

Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Delikatne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio usmażone. Bardzo duże znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Najlepiej zdecydować się na olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku, a na tym nam zależy.

Jeśli chcesz zrobić placki w zdrowszej wersji, skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym. Na naszym kanale YouTube przedstawiamy jak zrobić je krok po kroku. Są naprawdę proste w przygotowaniu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także