Genialne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków robią się niemal same. W środku są mięciutkie jak poduszka

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na szybki obiad, jednak konieczność tarcia ziemniaków potrafi zniechęcić. Dlatego też zdecydowaliśmy się zaprezentować sposób na placki bez tarcia kartofli, które zrobisz błyskawicznie. Poniższa receptura pozwala wykonać placuszki chrupiące z zewnątrz i niezwykle delikatne w środku. 

Najważniejszym elementem tego dania są ziemniaki – ich rodzaj ma tu ogromne znaczenie. Jeśli chcemy, by placki wyszły chrupiące i smakowały całej rodzinie, wybierzmy mączystą odmianę ziemniaków. Sprawdzą się tu tak zwane stare ziemniaki.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

placki ziemniaczane

Smażenie placków ziemniaczanych – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na 16 placków ziemniaczanych:

  • 7 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki  mąki pszennej lub orkiszowej białej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Ugotuj ziemniaki, a następnie je wystudź. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz dodaj 2 żółtka. Nie zapomnij o mleku i wszystko wstępnie wymieszaj. Zanim całość zmiksujesz, ubij pianę z białek wraz ze szczyptą soli i jedną łyżeczką cukru. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Ciasto na placki ziemniaczane powinno być gęste, a nie lejące. Dodaj pianę i wymieszaj wszystko delikatnie.

Przygotuj patelnie do smażenia oraz tłuszcz. Do usmażenia placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy. Rozgrzej go na patelni na niewielkim ogniu. Formuj za pomocą łyżki placki i smaż po 2 minuty z każdej ze stron. Gdy placki będą złociste, ułóż je na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Placuszki z tego przepisu są delikatne jak puch i w przeciwieństwie do placków robionych z surowych kartofli nie będą pić tyle tłuszczu.

Placki ziemniaczane-Pyszności; Foto: Canva

Inny sposób przygotowania placków ziemniaczanych

Ziemniaki ułóż w garnku tak, aby leżały płasko na dnie. Wyjmij 1/4 ziemniaków z garnka i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Te proporcje sprawią, że placki będą delikatne i pyszne. Następnie dodaj 2 łyżki ziemniaczanej i mleko, tak by ciasto wymieszać bez trudu z ubitą pianą z białek. Następnie smaż placki według wyżej wymienionych wskazówek.

Jeśli lubisz zapiekanki, podsyłamy nasz nowy przepis: 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×