PrzepisGenialne placki ziemniaczane od Ani Starmach. Bez ani grama mąki i jajek

Genialne placki ziemniaczane od Ani Starmach. Bez ani grama mąki i jajek

Genialne placki ziemniaczane od Ani Starmach. Bez ani grama mąki i jajek
Paulina
09.08.2022 11:15

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas, jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis Anny Starmach. Autorka przepisu gwarantuje, że placki wychodzą mocno chrupiące.

Tradycyjne placki ziemniaczane wykonujemy na bazie startych ziemniaków, z dodatkiem mąki, jajka i cebuli. Takie zasady stosowały nasze babcie i receptura zawsze się sprawdzała. Co wtedy, jeśli w domu nie mamy wszystkich tych składników? Na pomoc przychodzi Anna Stramach i proponuje placki bez tych dodatków. Wychodzą równie smaczne, jak te tradycyjne.

Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 1 łyżki koperku
  • 1 mała kwaśna śmietana
  • sól i pieprz

Sposób przygotowanie placków ziemniaczanych od Ani Starmach:

Ziemniaki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do większej miski. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i posól.

Kolejnym krokiem będzie smażenie. Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki mogą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo. Ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu.Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku.

Nakładaj jedną łyżkę ziemniaków i rozprowadź cienką warstwę. Smaż do momentu, aż placki się zarumienią. Czas smażenie placków to około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj ze śmietaną i koperkiem albo wędzonym łososiem co sugeruje autorka przepisu.

Obraz

Jakie ziemniaki wybrać do zrobienia placków ziemniaczanych?

Najważniejsze są ziemniaki to główna baza tego dania, dlatego ich rodzaj ma duże znaczenia. Jeśli chcesz, aby placki wyszły smaczne, wybierz mączystą odmianę ziemniaków. Placki robi się z tak zwanych starychziemniaków – młode mają za dużo wody.

Jeśli macie ochotę przygotować placki w trochę zdrowszej wersji? Skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z piekarnika. W filmie znajdziesz instrukcje jak przygotować je krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także