PoradyGenialny patent na gorące ziemniaki po ugotowaniu przez cały dzień. Bez wody i podgrzewania

Genialny patent na gorące ziemniaki po ugotowaniu przez cały dzień. Bez wody i podgrzewania

Genialny patent na gorące ziemniaki po ugotowaniu przez cały dzień. Bez wody i podgrzewania
Paulina
18.08.2022 07:49

Gorące ziemniaki do obiadu uwielbia każdy z nas. Są podstawą wielu polskich dań. Często, by były ciepłe, wstawiamy je na kilkanaście minut przed przyjazdem gości na kuchenkę. Teraz mamy na to sposób by ziemniaki były ciepłe przez cały dzień bez ponownego zanurzania w wodzie. 

Pewnie każdy zastanawia się jak to możliwe, że w restauracjach mają świeże ziemniaki przez cały dzień. My zdradzimy jak uzyskać taki efekt w domu. Jest to bardzo proste i nie wymaga od nas posiadania zbyt wielu specjalistycznych urządzeń. Wystarczą dwa garnki i ściereczka. Zdradzamy szczegóły.

Obraz

Gorące ziemniaki przez cały dzień

Jak zawsze zacznij od obrania ziemniaków i dokładnie je ugotuj. Tak przygotowane ziemniaki pozostaw w ugotowanej wodzie, nie odlewaj ich. Garnek z ziemniakami umieść w drugi większym garnku z ciepłą wodą. Kiedy woda wystygnie, wymień ją. Tak by warzywa cały czas znajdowały się w wysokiej temperaturze. Gdyby przyszło nam czekać na obiad w restauracji ok. 40 minut, to nikt by tego nie zniósł. Tak często postępują kucharze w restauracjach.

Obraz

Owijanie garnka ścierką

Zwykła ścierka kuchenna, którą każdy z nas ma w domu może nam naprawdę pomóc, jeśli chcemy utrzymać wysoką temperaturę garnka i ziemniaków, które tam trzymamy. Owiń dokładnie garnek z ziemniakami ścierkami, zaraz po ugotowaniu warzyw. Zatrzyma to ciepło naczynia na dłużej.

Letni obiad- Pyszności
Letni obiad- Pyszności

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Wiemy jak przechowywać ziemniaki, by były ciepłe. Więc jak szybko je ugotować? Mamy na to sprawdzony sposób. Obierz i pokrój ziemniaki w małą kostkę, następnie zalej je wrzątkiem z czajnika. Umieszczając ziemniaki a kuchence, przykryj je pokrywką. Dzięki temu ziemniaki ugotujemy w zaledwie 10 minut. Podczas gotowania ziemniaków najlepiej ustawić czas i alarm. Dzięki temu na pewno nie rozgotujemy naszych ziemniaków. Jeśli chcemy się upewnić czy są dobre, możemy wsadzić w warzywo widelec. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz, to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Wypróbuj przepis na spiralki z ziemniaków:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także