Pyszny przepis na gęstą gorącą czekoladę. Jeden mały składnik wydobędzie jeszcze więcej smaku

Kubek gorącej czekolady, światełka na choince, ulubiony serial lub ciekawa książka- tak wygląda perfekcyjny wieczór. Mamy dla Ciebie fantastyczny przepis, który podbije Twoje podniebienie.


Składniki na 1 porcję
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 40-50 gramów czekolady (najlepiej gorzkiej lub pół na pół gorzkiej z mleczną)
- szczypta soli
- opcjonalnie: laska wanilii
Przygotowanie:


- W garnku o grubym dnie zagotuj mleko i śmietankę. Gdy się zagotują- zmniejsz ogień. Możesz dodać ziarenka wanilii.
- Wrzuć do środka pokruszoną na kawałki czekoladę i dodaj szczyptę soli.
- Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
- Podawaj na gorąco, z bitą śmietaną lub bez. Udekoruj startą czekoladą.

Ten przepis idealnie rozgrzeje Cię w chłodne popołudnie. Dzięki kremówce napój będzie bardzo gęsty i skutecznie zaspokoi Twoją chęć na coś słodkiego. Sól wydobędzie jeszcze bardziej aromat czekolady.




Komentarze