PoradyNajlepszy przepis na gofry, które zrobisz nawet w urządzeniu o małej mocy

Najlepszy przepis na gofry, które zrobisz nawet w urządzeniu o małej mocy

Najlepszy przepis na gofry, które zrobisz nawet w urządzeniu o małej mocy
Ewa
29.10.2020 09:20, aktualizacja: 12.11.2021 09:43

Chociaż gofry nieodzownie kojarzą się nam z wakacjami, to warto robić je przez cały rok w swoim domu. Nie każdy ma jednak gofrownicę o dużej mocy, która ułatwia wypiekanie chrupiących przysmaków. Wtedy wspomóc się trzeba sprawdzonym przepisem.

Smak wakacji

Chrupiące gofry z dodatkami to smak wakacji, a budki, które oferują te wafle na stałe wpisały się już w nadmorski krajobraz. Wiele razy próbowałam odtworzyć ten smak w domu, ale zawsze brakowało "tego czegoś". Mało kto w swoim domu ma porządną gofrownicę o dużej mocy. Z tym przepisem gofry wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku nawet przy urządzeniu o niskiej mocy.

Obraz

Składniki na chrupiące gofry:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka średniej wielkości
  • 5 łyżek oleju
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste:

Obraz
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem.
  3. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  4. Piecz w rozgrzanej gofrownicy, aż się zarumienią (ok. 6 minut).

Kiedy upieczesz gofra- nie kładź go na talerzu. Postaw go w pionie tak, aby nie dotykał pozostałych gofrów. Dzięki temu pozostanie chrupiący. Parujące gofry, gdy będą dotykać podłoża, po prostu rozmokną i nici z pożądanej przez nas chrupkości.
Jako separatora możesz użyć kratki z piekarnika.

Ten przepis zawsze się udaje! W składzie nie ma cukru, bo to właśnie słodkie dodatki będą wystarczającym akcentem.
Możesz też przygotować je w wersji wytrawnej. Spróbuj koniecznie mojej ulubionej wersji śniadaniowej!

Pasta awokado

1 dojrzałe awokado rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj do niego łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Małego pomidora pokrój w kostkę i dodaj do pasty.

Gotową pastę wykładam na gofry, dodaję jajko w koszulce, kawałki wędzonego łososia i śniadanie gotowe! To pyszna alternatywa dla kanapek.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także