Gołąbki bez duszenia w sosie nie mają sobie równych. Każdy kęs jest chrupiący i soczysty

Gołąbki w panierce - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Co powiesz na wersję gołąbków inną niż zwykle? Są pyszne, chrupiące i zaskakujące – w sam raz dla każdego, kto lubi innowacje na talerzu. Przeczytaj przepis na gołąbki w panierce smażone na patelni, a od razu będziesz wiedziała, co przygotować na następny obiad!

Gołąbki to świetny sposób na włączenie do diety kapusty. Ilość zawartej w niej witaminy C robi wrażenie, a dodatkowo kapusta wykazuje się działaniem antynowotworowym. Co jeszcze jest dobrego w gołąbkach? Smakują dosłownie każdemu.

Spróbujmy jednak wyjść poza schemat i przygotować tę potrawę w nieco inny sposób. Tym razem nie użyjemy do nich ani piekarnika, ani nawet nie będziemy ich dusić w swoim klasycznym, pomidorowym sosie. Zróbmy prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, czyli smażone gołąbki w panierce.

Gołąbki w panierce – Pyszności; foto: Canva

Ciekawa? W takim razie nie zwlekajmy. Oto przepis.

Smażone gołąbki w panierce

  • 1 młoda kapusta
  • 400 g mielonego mięsa np z indyka
  • 100 g surowego ryżu
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę lekko obgotuj. Na małym ogniu powinna się gotować około 7 minut. Następnie ściągnij z niej liście, których użyjesz do gołąbków.

Cebulę obierz, pokój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Teraz na patelnie dodaj mięso mielone. Po chwili wymieszaj i usmaż całość.

Ryż ugotuj i ostudź. Następnie umieść go w dużej misce i dodaj do niego usmażone mięso z cebulą. Wbij jedno jajko i odrobinę bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gołąbki w panierce – Pyszności; foto: Canva

Liście kapusty rozłóż. Na każdy wyłóż trochę farszu, złóż boki i zawiń całość dość ciasno.

Pozostałe jajka rozbij i rozbełtaj. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj gołąbki kolejno w jajku i bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż gołąbki w panierce z każdej strony, do osiągnięcia pięknego, złotego koloru.

A teraz coś idealnego na święta. Obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na przekąski z łososiem, szpinakiem i serkiem śmietankowym. 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×