Mądra Babcia nie zawija gołąbków w kapustę. Jej patent daje niezwykle soczysty efekt

Gołąbki bez kapusty - Pyszności; foto: Facebook; konto: Mądra Babcia

Każda babcia ma swój własny sposób na przygotowanie pysznych gołąbków. Jak się okazuje, są one na tyle pomysłowe, że potrafią nawet stworzyć wersję… bez kapusty. Jesteś ciekawa? Oto wyjątkowy przepis na gołąbki bez kapusty od Mądrej Babci.

Gołąbki niejedno mają imię. W Grecji i kuchni azerskiej często pojawia się ich wersja bardzo podobna do naszej. Różni się jednak tym, że farsz zawijany jest nie w kapustę, a w liście winogron. W jakich jeszcze odmianach może występować te popularne danie?

Gołąbki – Pyszności; foto: Canva

Całkowicie inne podejście do gołąbków zaprezentowała na swoim Facebooku Mądra Babcia. Ta doskonała kucharka wykazuje się niesamowitą pomysłowością, co zresztą sama zauważysz, widząc jej przepis na gołąbki bez kapusty. Mądra Babcia używa do nich zupełnie nietypowego składnika, a nam na samą myśl cieknie ślinka.

Zainteresowana? Oto przepis.

Gołąbki bez kapusty z przepisu Mądrej Babci

Składniki:

  • półtorej sztuki cukinii
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 3/4 butelki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • koperek

Gołąbki bez kapusty – Pyszności; foto: Facebook; konto: Mądra Babcia

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż cebulę na złoty kolor.

Mięsa mielone zmieszaj ze sobą w misce. Dodaj do nich usmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Dopraw solidną porcją pieprzu i odrobiną soli. Wyrób masę mięsną dłonią.

Cukinię pokrój w półcentymetrowe plastry. Na każdy kawałek ułóż trochę masy mięsnej i przykryj kolejnym plastrem cukinii. Powtórz tę czynność tak, by powstały ,,wieżyczki”.

Przygotuj podłużne naczynie żaroodporne. Nawilż je oliwą z oliwek. Teraz ułóż wieżyczki z cukinii i mięsa w naczyniu, wzdłuż krótszej krawędzi.

Gołąbki bez kapusty – Pyszności; foto: Facebook; konto: Mądra Babcia

Passatę pomidorową dopraw solą, pieprzem, miodem i śmietanką. Wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej ,,cukiniowe gołąbki”, tak, by były przykryte.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw naczynie bez przykrycia na 30 minut. Podawaj posypane koperkiem. Gołąbki bez kapusty będą idealnie pasowały do młodych ziemniaczków.

Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×