Wirtualna Polska

Nigdy więcej nie dodasz ryżu do gołąbków. Ten zamiennik jest tańszy i szybciej się gotuje

Gołąbki bez kapusty i ryżu

Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva

Gołąbki każdy Polak doskonale zna, w końcu jada się je niezwykle często w polskich domach. Najczęściej podaje się je wypełnione mielonym mięsem z ryżem. Tym razem postawimy na coś zupełnie innego. Gołąbki mazurskie bez mięsa i ryżu wypełnione są ziemniakami oraz kaszą, a przed podaniem polewa się je gęstym śmietanowym sosem. 

Wirtualna Polska

Gołąbki są wyjątkowo wdzięczną potrawą, ponieważ pozwalają na nieograniczoną wręcz zabawę. Nie tylko można modyfikować rodzaje użytej kapusty, lecz również zmieniać składniki w farszu, sposoby gotowania czy podania.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Gołąbki bez kapusty i ryżu

Gołąbki bez kapusty i ryżu – Pyszności; Foto: Canva

Jeśli ktoś nie spożywa mięsa i produktów odzwierzęcych, radzimy zmodyfikować nieco poniższy przepis i usunąć z niego smalec. Alternatywą dla niego może być najzwyklejszy olej roślinny, czy nawet masło roślinne. Ostatni tłuszcz jest najbardziej zalecany, ponieważ nada gołąbkom głębokiego smaku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na gołąbki bez mięsa i ryżu

Składniki: 

  • 1 główka kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 cebule
  • 2 suche bułki
  • 200 ml śmietany
  • smalec
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia kapusty i urwania z niej brzydkich wierzchnich liści. Wytnij głąb, przełóż ją do dużego garnka wypełnionego osoloną wodą i gotuj przez 25 minut. Po tym czasie odrywaj miękkie liście i odkładaj je na bok. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Posiekaj 3 cebule i podsmaż je na złoty kolor. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bułki namocz w mleku. Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, po czym zmiel ją z bułkami w maszynce do mięsa. Cebule, ziemniaki i kaszę dobrze ze sobą wymieszaj.

Gołąbki bez kapusty i ryżu

Gołąbki bez kapusty i ryżu – Pyszności; Foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Farsz nakładaj na ostudzone gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wyłożonym wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalej gołąbki bez mięsa i ryżu bulionem, zakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. 

Pozostałą cebulę posiekaj, podsmaż, zalej śmietaną z solą i pieprzem i chwilę podgotuj. Gdy sos będzie gęsty, jest gotowy do podania. Upieczone gołąbki zalewaj sosem i zajadaj. Smacznego.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dla głodnych wiedzy przygotowaliśmy więcej informacji na temat gołąbków. W tym filmie na naszym kanale YouTube sprawdzicie, jak zrobić rolowane gołąbki.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×