PrzepisNigdy więcej nie dodasz ryżu do gołąbków. Ten zamiennik jest tańszy i szybciej się gotuje

Nigdy więcej nie dodasz ryżu do gołąbków. Ten zamiennik jest tańszy i szybciej się gotuje

Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva
Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka
30.09.2022 11:56, aktualizacja: 30.09.2022 13:42

Gołąbki każdy Polak doskonale zna, w końcu jada się je niezwykle często w polskich domach. Najczęściej podaje się je wypełnione mielonym mięsem z ryżem. Tym razem postawimy na coś zupełnie innego. Gołąbki mazurskie bez mięsa i ryżu wypełnione są ziemniakami oraz kaszą, a przed podaniem polewa się je gęstym śmietanowym sosem. 

Gołąbki są wyjątkowo wdzięczną potrawą, ponieważ pozwalają na nieograniczoną wręcz zabawę. Nie tylko można modyfikować rodzaje użytej kapusty, lecz również zmieniać składniki w farszu, sposoby gotowania czy podania.

Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva
Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva

Jeśli ktoś nie spożywa mięsa i produktów odzwierzęcych, radzimy zmodyfikować nieco poniższy przepis i usunąć z niego smalec. Alternatywą dla niego może być najzwyklejszy olej roślinny, czy nawet masło roślinne. Ostatni tłuszcz jest najbardziej zalecany, ponieważ nada gołąbkom głębokiego smaku.

Przepis na gołąbki bez mięsa i ryżu

Składniki: 

  • 1 główka kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 cebule
  • 2 suche bułki
  • 200 ml śmietany
  • smalec
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia kapusty i urwania z niej brzydkich wierzchnich liści. Wytnij głąb, przełóż ją do dużego garnka wypełnionego osoloną wodą i gotuj przez 25 minut. Po tym czasie odrywaj miękkie liście i odkładaj je na bok. 

Posiekaj 3 cebule i podsmaż je na złoty kolor. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bułki namocz w mleku. Kaszę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, po czym zmiel ją z bułkami w maszynce do mięsa. Cebule, ziemniaki i kaszę dobrze ze sobą wymieszaj.

Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva
Gołąbki bez kapusty i ryżu - Pyszności; Foto: Canva

Farsz nakładaj na ostudzone gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wyłożonym wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalej gołąbki bez mięsa i ryżu bulionem, zakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. 

Pozostałą cebulę posiekaj, podsmaż, zalej śmietaną z solą i pieprzem i chwilę podgotuj. Gdy sos będzie gęsty, jest gotowy do podania. Upieczone gołąbki zalewaj sosem i zajadaj. Smacznego.

Dla głodnych wiedzy przygotowaliśmy więcej informacji na temat gołąbków. W tym filmie na naszym kanale YouTube sprawdzicie, jak zrobić rolowane gołąbki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także