PrzepisGołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem

Gołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem

Gołąbki Magdy Gessler bez grama wieprzowiny. Za to z morskim akcentem
Paulina
23.06.2022 14:43, aktualizacja: 15.09.2023 12:29

Gołąbki, czyli jedno z flagowych dań w naszym kraju. Mamy na nie różne receptury, najczęściej podawane są z mięsem. Natomiast Magda Gessler zaskoczyła nas swoim przepisem. W gołąbkach umieszcza farsz z dorsza i kaszy jęczmiennej. Gołąbki Magdy Gessler są nie tylko pyszne ale również bardzo zdrowe. Czy próbowaliście kiedyś takich gołąbków? Jeśli nie, to dzisiaj będziecie mieli okazję!

Gołąbki z dorsza Magdy Gessler mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków, a kto wie, może niedługo je nawet zastąpią? Sprawdźcie ten przepis.

Obraz

Gołąbki z dorszem składniki:

  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kilogram świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
Zawijanie gołąbków - Pyszności
Zawijanie gołąbków - Pyszności

Gołąbki Magdy Gessler - przygotowanie

Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty i wybrania najlepszych z nich. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą. Rybę należy umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry to bardzo ważne jeśli chcemy, żeby nasze gołąbki były pyszne. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy całość do ryby. Teraz przygotowujemy kaszę jęczmienną. Gotujemy ją według wskazówkę na opakowaniu i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.

Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Na każdy liść nałóż około 1 – 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynęła jego zawartość. Tak zawinięte gołąbki smażymy na patelni do zarumienienia z obu stron. Układamy na blaszce do pieczenia, najlepiej ciasno, jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut  tak by delikatnie się przyrumieniły. Pozostały wywar z gołąbków przelej do oddzielnej miski. Jest to świetna baza do różnych sosów.  Gotowe!

Jeśli chcesz przetestować ten lub inny z naszych przepisów wejdź w zamieszczony poniżej link do naszego profilu na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także