Sprawdziłam, jak robiono gołąbki 100 lat temu. Dawniej pomijano jeden bardzo ważny szczegół

Dzisiaj cofamy się w czasie i przedstawiamy dla was recepturę na gołąbki sprzed ponad 100 lat. Wyróżnia je jeden ważny szczegół. Warto sprawdzić jak smakowała ta potrawa w tamtych czasach.

Przepis sprzed 100 lat

gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki – Pyszności

Gołąbki tradycyjnie wykonujemy z mięsa mielonego, ryżu bądź kaszy oraz liści kapusty. Okazuje się, że w 1917 roku przepis na to wyjątkowe danie wyglądał trochę inaczej. W tamtych czasach ryż nie był tak powszechnym produktem, jak jest obecnie. W związku z tym nie dodawano go do farszu.

Przepis na gołąbki z 1917 roku

Gołąbki – Pyszności; Fotka: Canva.com

Ten wyjątkowy przepis pochodzi z książki „Kuchnia polsko – amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce” A. J. Kamionki. Została ona przygotowana głównie dla polskich emigrantów w Ameryce. Nierzadko tęsknili oni za tradycyjnymi polskimi potrawami.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • około 4 łyżki bułki tartej bądź namoczonej suchej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 główka młodej kapusty
  • masło

Sposób przygotowania:

Wytnij głąb ze środka kapusty. Następnie obgotuj ją w wodzie kilka minut. Dzięki temu liście staną się miękkie. Kapustę wyjmij z garnka i odstaw ją do ostudzenia, aby z łatwością zdjąć z niej liście, bez ryzyka poparzenia.

Obierz dwie cebule i posiekaj je w drobną kostkę. Niewielką ilość masła rozgrzej na patelni. Następnie delikatnie podsmaż cebulę. Odstaw ją do ostudzenia.

Jeśli kupiłeś całe mięso, to zmiel je w maszynce do mielenia mięsa. W oddzielnej misce połącz ze sobą mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę. Całość dopraw pieprzem oraz solą. Następnie wyrabiaj masę rękoma, aby ją dobrze ubić i wymieszać.

Zawijaj farsz w liście kapusty. Jeśli chcesz, możesz związać gołąbki nitką. Dzięki temu na pewno utrzymają swoją formę.

W dużym garnku rozpuść około 3 łyżki masła. Następnie układaj w nim gołąbki i smaż je, aż się zarumienią. W kolejnym kroku przykryj garnek i duś gołąbki przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Gołąbki idealnie smakują z dodatkiem sosu pomidorowego i ugotowanych ziemniaczków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapsuty krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×