PrzepisKapusta faszerowana. Smakuje prawie jak gołąbki, ale prezentuje się lepiej

Kapusta faszerowana. Smakuje prawie jak gołąbki, ale prezentuje się lepiej

Gołąbki w kapuście- Pyszności/ źródło: ПАПА МОЖЕТ
Gołąbki w kapuście- Pyszności/ źródło: ПАПА МОЖЕТ
Ewa
05.02.2023 17:00, aktualizacja: 06.02.2023 11:53

Przepis na nietypowe gołąbki serwowane w kapuście. Bez zawijania i bałaganu. Prosty przepis na gołąbkową zapiekankę z mięsem mielonym.

Gołąbki inaczej

Gołąbki to tradycyjne danie polskiej kuchni, za którym wręcz przepadamy. Świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad - przygotowane nawet dzień lub dwa wcześniej wciąż będą smakowały dobrze po podgrzaniu. Zdecydowanie najpopularniejszym farszem jest połączenie mięsa mielonego i ryżu. Jeśli jednak nie jesteś fanem dość czasochłonnego zawijania lub po prostu macie ochotę na coś innego, to mamy rozwiązanie wprost idealne. Zamiast zawijać farsz w liście, włóż go do środka wydrążonej kapusty. Taki "kociołek" nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale również (a może nawet przede wszystkim) bardzo smaczny.

Gołąbki w kapuście

Składniki:

Farsz

  • 450 mięsa mielonego z łopatki
  • 80 g ryżu
  • 1 cebula
  • 30-40 g posiekanej natki pietruszki
  • sól, słodka papryka, pieprz
  • olej

Ponadto

  • 1 kapusta biała
  • 450 mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml wody
  • 5 pomidorów
  • sól, słodka papryka, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania:

Natnij twardą część kapusty tak, aby stabilnie stała na blacie. Następnie odetnij kawałek górnej części, tworząc kapelusz. Wydrąż wnętrze kapusty, tworząc miskę na gołąbkowy farsz. W misce połącz ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz paprykę w proszku. Wlej odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj.

Gołąbki w kapuście- Pyszności
Gołąbki w kapuście- Pyszności

Z powstałego farszu uformuj małe klopsiki i umieść je w wydrążonej kapuście. W osobnej misce połącz koncentrat pomidorowy z wodą. Dodaj pół łyżeczki kolendry, pieprzu, soli. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym. Powstałym sosem zalej klopsiki znajdujące się w kapuście oraz wlej go również na dno naczynia. Przykryj odłożoną wcześniej czapeczką i przykryj namoczonym papierem do pieczenia oraz folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.

Gołąbki w kapuście- Pyszności
Gołąbki w kapuście- Pyszności

Gołąbkowa zapiekanka z klopsikami jest już gotowa. Pokrój ją na porcje jak tort i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także