Babcia Zosia ma sekretny pomysł na gołąbki w słoiku. Biją na głowę tradycyjny polski specjał

Gołąbki to flagowe danie w naszym kraju. Często przygotowujemy je z mięsem i sosem pomidorowym w towarzystwie kapusty. Charakteryzują się one ogromnym źródłem witamin i są bardzo pożywne. Dlatego tak bardzo je lubimy. Co powiecie na warzywne gołąbki w słoiku? Będą idealnym rozwiązaniem na zimowy obiad.

Sierpień to czas, w którym przygotowujemy zapasy na zimę. Często kisimy ogórki lub inne warzywa. Tym razem przedstawiamy przepis na warzywne gołąbki z dodatkiem buraka i marchewki oraz aromatycznych przypraw. Koniecznie zapisz listę potrzebnych składników i sposób przygotowania tego dania.

Gołąbki warzywne w słoiku

Gołąbki

Gołąbki – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 duża kapusta
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 1 burak ćwikłowy
  • 0,5 kg marchewki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 litr wody

Gołąbki – Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Kapustę umieść w mikrofalówce na ok. 10 min i ustaw urządzenie na niską moc, aby ją zmiękczyć. Po tym czasie wyjmij kapustę i oddziel liście od główki. Z każdego liścia wykrój grube i twarde części, aby nie przeszkadzały podczas zawijania i jedzenia.

Przejdź do przygotowania farszu. Zacznij od posiekania cebuli, następnie zetrzyj marchewkę na tarce na średnich oczkach. Paprykę pokrój w paseczki, a papryczkę chilli w cienkie plasterki. Zacznij od podsmażenia cebuli na oleju roślinnym, aby ją skarmelizować. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Do cebuli dodaj czosnek, wcześniej przeciskając go przez praskę. Na koniec dodaj marchewkę, paprykę i papryczkę chilli.

Wszystkie składniki smaż tak długo, aż będą miękkie, od czasu do czasu je mieszając, żeby mieć pewność, że nic się nie przypali. Tak przygotowane warzywa zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygną.

Przygotuj liście kapusty i nakładaj do nich 1-2 łyżkach farszu. Nie może go być za dużo, gdyż zacznie on wypływać z naszych gołąbków. Zawiń dokładnie farsz w liść i przełóż do wysterylizowanych słoików. Pamiętaj, aby naczynie było dobrze umyte i wysuszone, dzięki temu w słoiku nie będą namnażać się drobnoustroje i bakterie, które mogą popsuć gołąbki.

Na koniec sporządź zalewę. Wodę połącz z octem i przyprawami. Wszystko razem zagotuj w garnku. Tak przygotowaną zalewą, zalej warzywne gołąbki i pasteryzuj przez 25 minut. Na koniec przykryj kocykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Jeśli natomiast lubisz gołąbki z mięsem, to zostawiamy nasz sprawdzony przepis na to danie:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×