Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka, nikt ich nie robi równie aromatycznych

Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/oddaszfartucha

Nie masz pomysłu na obiad? A co powiesz na pyszne, jedyne w swoim rodzaju gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka? Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Nie musisz do nich nawet parzyć kapusty!

Gołąbki

Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka

Golabki – Pyszności

Smak i charakterystyczny wygląd gołąbków zna prawie każdy z nas. To tradycyjne danie zazwyczaj powstaje między innymi na bazie mięsa i ryżu, które następnie zawija się w liście kapusty. Okazuje się, że z powodzeniem możemy pominąć tę ostatnią czynność. Tomasz Strzelczyk podzielił się wyjątkowym przepisem na gołąbki bez zawijania. Niektórzy porównaliby danie do pysznych pulpetów, które zostały wzbogacone w kapustę, kaszę jęczmienną oraz pieczarki. Poniżej podajemy recepturę na tę rewelacyjną potrawę.

Przepis na gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka

Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka

Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z indyka
  • 500 g kapusty
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 350 g pieczarek
  • 500 ml rosołu lub dowolnego bulionu
  • 500 g passaty pomidorowej
  • mąka do obtaczania
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną i odłóż ją na bok. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle. W międzyczasie zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula już się zeszkli, dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie. Następnie dodaj do nich posiekaną gałązkę tymianku. Całość smaż na niskim ogniu.
  2. W międzyczasie pokrój kapustę na bardzo drobne kawałki. Rozdrobnioną kapustę dokładnie zmieszaj w misce z mięsem z indyka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę jęczmienną i jajko. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodaj usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko dokładnie zmieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj masę ręką.
  3. W naczyniu przygotuj mąkę. Następnie zacznij formować okrągłe gołąbki. Co jakiś czas mocz ręce w wodzie. Dzięki temu farsz nie będzie przyklejał się do dłoni. Następnie uformowane kulki obtaczaj w mące i odkładaj na bok.
  4. Na patelni rozgrzej olej i niewielką ilość masła. Następnie dodaj lekko zgniecione trzy ząbki czosnku. Następnie smaż gołąbki, co jakiś czas je przewracaj, aż się zarumienią i nabiorą złocistego koloru. Gotowe odłóż na talerz.
  5. Następnie przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju, wrzuć dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i wlej passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czubatą łyżkę ostrej musztardy i niewielką ilość soli. Wlej rosół bądź dowolny bulion. W kolejnym kroku dodaj majeranek, tymianek, rozmaryn i gałązkę świeżej mięty. Na końcu wrzuć do sosu obsmażone gołąbki. Całość przykryj i duś przez około 30 minut. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×