PrzepisTomasz Jakubiak zdradził swój patent na gołąbki. Do sosu dodaje kontrowersyjny składnik

Tomasz Jakubiak zdradził swój patent na gołąbki. Do sosu dodaje kontrowersyjny składnik

Tomasz Jakubiak zdradził swój patent na gołąbki. Do sosu dodaje kontrowersyjny składnik
Paulina
20.08.2022 11:50

Na pewno znajdą się wśród nas fani tradycyjnych gołąbków. Dziś przygotowaliśmy przepis na to danie, w trochę innym wydaniu. Tomasz Jakubiak podał przepis na gołąbki, który może zszokować miłośników klasycznej wersji. Zaproponował do nich pyszny sos pomidorowy z dodatkiem oliwek i koperku. Oto przepis krok po kroku.

Tomasz Jakubiak zdradza przepis na gołąbki:

Składniki na gołąbki

  • 500 g mięsa z indyka
  • 1 mały por
  • 1 limonka (skórka + sok)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Składniki na sos pomidorowy:

  • czarne oliwki
  • sól i pieprz
  • pomidory w puszcze
  • cebula
  • czosnek
  • olej rzepakowy
Obraz

Sposób przygotowania gołąbków:

Farsz do gołąbków:

Przygotuj mięso z indyka. Umyj i posiekaj por w małe kawałki. Następnie wsyp por i startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok. Zetrzyj 2 ząbki czosnku na tarce i dodaj do mięsnej masy. Całość przypraw solą i kminem. Posiekaj koperek i wsyp do miski, następnie dodaj ugotowana na sypko kaszę jęczmienną. Całość dokładnie wymieszaj.

Zawijanie gołąbków:

Ugotuj włoską kapustę. Wyjmij z garnka i odciśnij z nadmiaru wody. Uformuj z mięsa kulki i zawijaj w przygotowane liście. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynęła jego zawartość. Tak zawinięte gołąbki ułóż ciasno w garnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Zalej wszystko wodą i gotuj gołąbki na małym ogni przez około godzinę.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Pokrój dokładnie czarne oliwki, następnie posiekaj cebule, czosnek i grzyby. Wszystkie pokrojone składniki podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj sól, pieprz i pomidory możesz użyć z puszki. Posiekaj koper i dodaj do sosu. Tak przygotowanym sosem polej gotowe gołąbki. Smacznego!

Golabki - Pyszności
Golabki - Pyszności

Z czym podawać gołąbki?

Takie mięsne gołąbki warto podać nie tylko z samymi ziemniakami, ale także wraz z surówką z marchewki, czy też z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Na pozór może wydawać się to dość nietypowe, ale w ten sposób otrzymamy pełnowartościowy obiad.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z białej kapusty w sosie pomidorowym krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także