Tomasz Jakubiak zdradził swój patent na gołąbki. Do sosu dodaje kontrowersyjny składnik

Na pewno znajdą się wśród nas fani tradycyjnych gołąbków. Dziś przygotowaliśmy przepis na to danie, w trochę innym wydaniu. Tomasz Jakubiak podał przepis na gołąbki, który może zszokować miłośników klasycznej wersji. Zaproponował do nich pyszny sos pomidorowy z dodatkiem oliwek i koperku. Oto przepis krok po kroku.

Tomasz Jakubiak zdradza przepis na gołąbki:

Składniki na gołąbki

  • 500 g mięsa z indyka
  • 1 mały por
  • 1 limonka (skórka + sok)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Składniki na sos pomidorowy:

  • czarne oliwki
  • sól i pieprz
  • pomidory w puszcze
  • cebula
  • czosnek
  • olej rzepakowy
Tomasz Jakubiak podał przepis na gołąbki

Tomasz Jakubiak podał przepis na gołąbki -Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania gołąbków:

Farsz do gołąbków:

Przygotuj mięso z indyka. Umyj i posiekaj por w małe kawałki. Następnie wsyp por i startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok. Zetrzyj 2 ząbki czosnku na tarce i dodaj do mięsnej masy. Całość przypraw solą i kminem. Posiekaj koperek i wsyp do miski, następnie dodaj ugotowana na sypko kaszę jęczmienną. Całość dokładnie wymieszaj.

Zawijanie gołąbków:

Ugotuj włoską kapustę. Wyjmij z garnka i odciśnij z nadmiaru wody. Uformuj z mięsa kulki i zawijaj w przygotowane liście. Warto zostawić trochę miejsca, aby podczas składania gołąbka nie wypłynęła jego zawartość. Tak zawinięte gołąbki ułóż ciasno w garnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Zalej wszystko wodą i gotuj gołąbki na małym ogni przez około godzinę.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Pokrój dokładnie czarne oliwki, następnie posiekaj cebule, czosnek i grzyby. Wszystkie pokrojone składniki podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj sól, pieprz i pomidory możesz użyć z puszki. Posiekaj koper i dodaj do sosu. Tak przygotowanym sosem polej gotowe gołąbki. Smacznego!

Tomasz Jakubiak podał przepis na gołąbki

Gołabki-Pyszności; Foto: Pyszności

Z czym podawać gołąbki?

Takie mięsne gołąbki warto podać nie tylko z samymi ziemniakami, ale także wraz z surówką z marchewki, czy też z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Na pozór może wydawać się to dość nietypowe, ale w ten sposób otrzymamy pełnowartościowy obiad.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z białej kapusty w sosie pomidorowym krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×