PrzepisGołąbki z prodiża - tradycyjny obiad, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa

Gołąbki z prodiża - tradycyjny obiad, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa

Gołąbki z prodiża - Pyszności
Gołąbki z prodiża - Pyszności
Agnieszka
13.09.2022 14:06, aktualizacja: 14.09.2022 10:49

Jeszcze niedawno wielu z nas korzystało z prodiża. Urządzenie często gościło w naszej kuchni. W związku z tym niektórzy piekli w nich ciasta, a inni mięso. Jeśli nadal korzystasz z tego fantastycznego sprzętu - polecamy wykonać w nim pyszne gołąbki. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie.

Gołąbki z prodiża wychodzą idealnie. Skrywają w sobie pyszne nadzienie powstałe na bazie mielonego mięsa oraz ryżu. Poza tym danie serwujemy z kremowym sosem pomidorowym i ziemniakami. Jeśli masz ochotę na wyjątkowe gołąbki z prodiża - wykonaj je jeszcze dzisiaj!

Uniwersalne urządzenie

Prodiż to kultowe urządzenie, które jeszcze niedawno często gościło w naszych domach. Niektórzy wciąż go mają i z przyjemnością przygotowują dania z jego pomocą. Nic w tym dziwnego, w końcu można w nim zarówno upiec pyszne ciasto, jak i mięso.

Okazuje się, że w prodiżu możesz przygotować również gołąbki. Potrawa wyjdzie fantastycznie! Jeśli masz ochotę na to kultowe danie - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gołąbki z prodiża

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • cebula
  • 2 jajka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • biała kapusta
  • 2 łyżki smalcu

Sos:

  • 700 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 %
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełóż do głębokiego naczynia. Następnie obierz cebulę i zetrzyj ją bezpośrednio do naczynia z mięsem. W kolejnym kroku dodaj jajka, pieprz, sól oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie wyrabiaj rękoma.

Wyrabianie masy - Pyszności
Wyrabianie masy - Pyszności

Z ugotowanych liści kapusty delikatnie odetnij nożem zgrubienia. Następnie na każdy liść kapusty nakładaj uprzednio przygotowany farszy. W kolejnym kroku załóż boki liścia do środka i zwiń go w rulon.

Gołąbki z prodiża - Pyszności
Gołąbki z prodiża - Pyszności

W międzyczasie połącz bulion z koncentratem pomidorowym. Wnętrze prodiżu dokładnie wysmaruj smalcem. Następnie na jego dnie ułóż pozostałe liście kapusty. W kolejnym kroku układaj ciasno gołąbki na liściach.

Gołąbki z prodiża - Pyszności
Gołąbki z prodiża - Pyszności

Całość polej sosem pomidorowym - pamiętaj, aby odłożyć połowę sosu na później. Gołąbki przykryj liśćmi kapusty i piecz w prodiżu przez około 2 - 3 godziny.

Sos - Pyszności
Sos - Pyszności

Pozostały bulion podrzewaj na niskim ogniu. Wodę, śmietankę oraz mąkę dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną mieszaninę wlej do bulionu. Pamiętaj, aby podczas tej czynności - cały czas go mieszać. Na końcu dodaj jedną łyżkę koncentratu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe gołąbki polej sosem.

Gołąbki z sosem pomidorowym- Pyszności
Gołąbki z sosem pomidorowym- Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szarlotkę z prodiża krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także