Dodaj ją do gorącej czekolady, a będzie gęsta i aksamitna. Doskonała na duże śniadanie

Gorąca czekolada po włosku- Pyszności

Gorąca czekolada po włosku to idealny napój na zimowe mrozy. Gęsta, aksamitna czekolada ogrzeje Cię od środka. Włosi dodają do niej jeden nietypowy składnik.

Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco?

Kiedy temperatura za oknem spada, to w naszych domach goszczą pyszne, rozgrzewające napoje. Jednym z hitów, którego nie odmawiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest gęsta, gorąca czekolada. Dziś mamy dla Ciebie jej włoskie wydanie- cioccolata calda. Jest o wiele bardziej kremowa i aksamitna niż zwykła czekolada z proszku. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej, która zamienia napój w budyń do picia. W szczególności upodobali ją sobie mieszkańcy Wenecji, gdzie znaleźć ją można w wielu cukierniach i knajpkach. Całość możesz udekorować dodatkowo porcją bitej śmietany, aby sprawić sobie jeszcze większą, słodką przyjemność.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Lidia Cristina (@80congusto)

Gorąca czekolada po włosku

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 160 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

W rondelku połącz ze sobą 3/4 szklanki mleka, śmietankę i cukier puder. Podgrzewaj, aż na ściankach garnuszka pojawią się bąbelki. Do gorącej mieszanki wlej pozostałą część mleka, dorzuć skrobię kukurydzianą i wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Całość podgrzewaj. Wrzuć czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj, aż się roztopi. Masa powinna być gładka i dość gęsta, przypominająca nieco budyń.

Gorąca czekolada po włosku- Pyszności

Gorąca czekolada po włosku- Pyszności

Gotową czekoladę przelej do szklanek, udekoruj bitą śmietaną i podawaj na gorąco. Tak przygotowany napój rozgrzeje Cię od środka. Idealny na zimne, mroźne dni. Smacznego!

Gorąca czekolada po włosku- Pyszności

 

Na naszym kanale na YouTube mamy dla Was więcej pysznych słodkości. W filmie widocznym poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznych powideł śliwkowych z miodem i kakao. Taki przysmak, rozsmarowany na chrupiącej i lekko ciepłej jeszcze bułce, w połączeniu z powyższą gorącą czekoladą, to prawdziwa przyjemność


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×