Porady10 sposobów na to, by nawet bez dokładnego przepisu, danie zawsze wyszło idealnie

10 sposobów na to, by nawet bez dokładnego przepisu, danie zawsze wyszło idealnie

10 sposobów na to, by nawet bez dokładnego przepisu, danie zawsze wyszło idealnie
Frania
06.02.2019 10:41, aktualizacja: 18.09.2023 12:52

Masz ochotę na jakieś danie, ale nie masz kompletnego przepisu? A może próbujesz odtworzyć recepturę babci z pamięci i czegoś ciągle Ci brakuje?

Nic nie szkodzi ? Dzięki dzisiejszym trikom przygotujesz pyszne danie, mając nawet niekompletny przepis ?

#1 Sposób gotowania podstawowych składników

Obraz

Warto pamiętać, że tak naprawdę podstawą naszych obiadów są ziemniaki, makarony, kasza i ryż. Warto więc zapamiętać podstawowe proporcje i czas gotowania dla każdego składnika. W ten sposób stworzysz solidny fundament pysznego obiadu.

#2 Początek jest zazwyczaj ten sam

Obraz

Kiedy przygotowujesz danie z użyciem cebuli, zazwyczaj pierwszym etapem jest połączenie jej na patelni z surowym mięsem. Jeśli będziesz pamiętać o tej kolejności, to duży plus!

#3 Zamiana składników o podobnych rozmiarach i smakach

Obraz

To kolejna ważna zasada, o której warto pamiętać. Jeśli nie masz do dyspozycji m.in. szpinaku, zawsze możesz zastąpić go jarmużem. Podobnie jest z podmianą czerwonej cebuli na białą.

#4 Pamiętaj o soku z cytryny i soli

Obraz

Aby smak potrawy był wyrazisty, pamiętaj o dodaniu odpowiedniej ilości soli oraz soku z cytryny. To na pewno wzbogaci smak każdej potrawy!

#5 Miej pod ręką podstawowe składniki

Obraz

Jeśli Twoja kuchnia będzie wyposażona w podstawowe artykuły spożywcze, zawsze uda Ci się stworzyć coś pysznego. Pamiętaj o najczęściej stosowanych przyprawach, jajkach, mleku, mące, maśle. Dzięki temu będziesz mogła zaszaleć i jednocześnie przygotować genialny obiad.

#6 Opanuj przygotowanie podstawowych sosów

Obraz

Na ich bazie przygotujesz wiele smacznych potraw. Tym samym nie będziesz potrzebować szczegółowego przepisu na sos, bo przygotujesz go samodzielnie z pamięci lub z pomocą notatnika ?

#7 Kolejność dodawania składników jest bardzo ważna

Obraz

Przygotowując obiad, musisz pamiętać również o odpowiedniej kolejności dodawania składników. I tak, w pierwszej kolejności powinna iść cebula, ponieważ potrzebuje ona czasu, aby wydobyć z siebie to, co najlepsze.

Z kolei czosnek lepiej dodawać później, ponieważ ma tendencje do przypalania.

#8 Termometr kuchenny

Obraz

Jeśli w przepisie brakuje informacji jak długo piec np. mięso, warto znać temperatury, które świadczą o tym, że pieczony kawałek jest już gotowy. Z taką wiedzą, nie będziesz musiała znać dokładnego czasu pieczenia, wystarczy, że włożysz do mięsa termometr kuchenny i problem sam się rozwiąże.

#9 Korzystaj z ulubionych kombinacji smakowych

Obraz

Gotujesz dla siebie i swoich bliskich, dlatego też stawiaj na smaki, które lubicie. Jeśli znasz sprawdzone kombinacje, które Wam smakują i jednocześnie są uniwersalne, z pewnością je wykorzystaj!

My kochamy połączenie czosnku i bazylii! A Ty?

#10 Dodawanie ziół

Obraz

Jest jedna podstawowa zasada, jeśli chodzi o dodawanie ziół. Suszone zioła dodawaj na początku, dzięki czemu świetnie połączą się ze smakiem innych składników. Zaś te świeże wrzucaj na samym końcu. W przeciwnym wypadku mogą być rozgotowane i gorzkie.

I to wszystko! Koniecznie daj znać, czy i Tobie zdarzyło się przygotować danie bez szczegółowego przepisu ?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także