in

10 sposobów na to, by nawet bez dokładnego przepisu, danie zawsze wyszło idealnie

Masz ochotę na jakieś danie, ale nie masz kompletnego przepisu? A może próbujesz odtworzyć recepturę babci z pamięci i czegoś ciągle Ci brakuje?

Nic nie szkodzi 😉 Dzięki dzisiejszym trikom przygotujesz pyszne danie, mając nawet niekompletny przepis 👍

#1 Sposób gotowania podstawowych składników

Warto pamiętać, że tak naprawdę podstawą naszych obiadów są ziemniaki, makarony, kasza i ryż. Warto więc zapamiętać podstawowe proporcje i czas gotowania dla każdego składnika. W ten sposób stworzysz solidny fundament pysznego obiadu.

#2 Początek jest zazwyczaj ten sam

Kiedy przygotowujesz danie z użyciem cebuli, zazwyczaj pierwszym etapem jest połączenie jej na patelni z surowym mięsem. Jeśli będziesz pamiętać o tej kolejności, to duży plus!

#3 Zamiana składników o podobnych rozmiarach i smakach

To kolejna ważna zasada, o której warto pamiętać. Jeśli nie masz do dyspozycji m.in. szpinaku, zawsze możesz zastąpić go jarmużem. Podobnie jest z podmianą czerwonej cebuli na białą.

#4 Pamiętaj o soku z cytryny i soli

Aby smak potrawy był wyrazisty, pamiętaj o dodaniu odpowiedniej ilości soli oraz soku z cytryny. To na pewno wzbogaci smak każdej potrawy!

#5 Miej pod ręką podstawowe składniki

Jeśli Twoja kuchnia będzie wyposażona w podstawowe artykuły spożywcze, zawsze uda Ci się stworzyć coś pysznego. Pamiętaj o najczęściej stosowanych przyprawach, jajkach, mleku, mące, maśle. Dzięki temu będziesz mogła zaszaleć i jednocześnie przygotować genialny obiad.

#6 Opanuj przygotowanie podstawowych sosów

Na ich bazie przygotujesz wiele smacznych potraw. Tym samym nie będziesz potrzebować szczegółowego przepisu na sos, bo przygotujesz go samodzielnie z pamięci lub z pomocą notatnika 😉

#7 Kolejność dodawania składników jest bardzo ważna

Przygotowując obiad, musisz pamiętać również o odpowiedniej kolejności dodawania składników. I tak, w pierwszej kolejności powinna iść cebula, ponieważ potrzebuje ona czasu, aby wydobyć z siebie to, co najlepsze.

Z kolei czosnek lepiej dodawać później, ponieważ ma tendencje do przypalania.

#8 Termometr kuchenny

Jeśli w przepisie brakuje informacji jak długo piec np. mięso, warto znać temperatury, które świadczą o tym, że pieczony kawałek jest już gotowy. Z taką wiedzą, nie będziesz musiała znać dokładnego czasu pieczenia, wystarczy, że włożysz do mięsa termometr kuchenny i problem sam się rozwiąże.

#9 Korzystaj z ulubionych kombinacji smakowych

Gotujesz dla siebie i swoich bliskich, dlatego też stawiaj na smaki, które lubicie. Jeśli znasz sprawdzone kombinacje, które Wam smakują i jednocześnie są uniwersalne, z pewnością je wykorzystaj!

My kochamy połączenie czosnku i bazylii! A Ty?

#10 Dodawanie ziół

Jest jedna podstawowa zasada, jeśli chodzi o dodawanie ziół. Suszone zioła dodawaj na początku, dzięki czemu świetnie połączą się ze smakiem innych składników. Zaś te świeże wrzucaj na samym końcu. W przeciwnym wypadku mogą być rozgotowane i gorzkie.

I to wszystko! Koniecznie daj znać, czy i Tobie zdarzyło się przygotować danie bez szczegółowego przepisu 😉