PoradyGotowanie makaronu krok po kroku, aby wyszedł idealny

Gotowanie makaronu krok po kroku, aby wyszedł idealny

Gotowanie makaronu krok po kroku, aby wyszedł idealny
Frania
16.05.2019 14:43, aktualizacja: 17.06.2019 07:49

Jeśli myślałeś, że gotowanie makaronu to żadna sztuka, jesteś w ogromnym błędzie. Aby otrzymać zadawalające efekty, trzeba naprawdę się postarać.

I właśnie o tym będzie dzisiejszy wpis. Już za chwilę dowiesz się, jak powinno wyglądać gotowanie makaronu krok po kroku.

#1 Dobór makaronu do sosu

Obraz

To, czy nasze danie będzie idealne, zależy w dużej mierze od tego na jaki rodzaj makaronu się zdecydujemy i z jakim sosem go połączymy.

Lekkie sosy powinniśmy łączyć z cienkim makaronem. Makarony z dużą ilością zakamarków (jak kokardki i świderki) dobrze sprawdzą się w sałatkach, zaś makarony z dziurką jak chociażby penne, warto łączyć z ciężkimi sosami, które je po prostu wypełnią.

#2 Odpowiedniej wielkości garnek to podstawa

Obraz

Przy gotowaniu makaronu ogromne znaczenie ma również wielkość garnka, w którym pracujesz nad obiadem.

Wybieraj duże garnki, gdzie makaron będzie miał wystarczająco miejsca. Dzięki temu będzie gotował się równomiernie. Co więcej, nie będziesz musiał obawiać się nadmiaru skrobi, która podczas gotowania w zbyt małym garnku, mogłaby pokryć makaron. Przez co powstała by jedna wielka i sklejona paćka.

#3 Odpowiednia temperatura wody

Obraz

Przed wrzuceniem makaronu do garnka, upewnij się, że woda już się zagotowała. Co więcej, temperaturę wrzenia powinno się utrzymywać przez cały proces gotowania.

Jeśli chcesz przyśpieszyć proces zagotowania wody, na garnku umieść pokrywkę.

#4 Sól

Obraz

Nie bój się dodawać jej do makaronu. Na 100 gramów gotującego się makaronu powinieneś dodać 8 gramów soli.

Pamiętaj również, aby dodać ją do wrzącej wody. Jeśli zrobisz to wcześniej, wydłużysz niepotrzebnie proces zagotowania wody.

#5 Sprawdzaj czy makaron jest już dobry

Obraz

Nie trzymaj się sztywno informacji podanych na opakowaniu. Co jakiś czas sprawdzaj w jakim stanie znajduje się makaron, tak aby nie przegapić chwili, kiedy najlepiej zdjąć go z palnika.

#6 Pierwsza minuta gotowania jest kluczowa

Obraz

Spora dawka skrobi uwalnia się w pierwszej minucie gotowania makaronu. Aby zapobiec sklejaniu się poszczególnych elementów, w trakcie pierwszych 60 sekund cały czas mieszaj makaron.

#7 Do gotującego się makaronu nie dodawaj oliwy z oliwek

Obraz

Nie raz słyszałam opinię: "aby makaron się nie kleił, dobrze dodać do wrzącej wody oliwę z oliwek". Niestety to nie działa.

Ponadto, decydując się na taki krok sprawisz, że makaron będzie oślizgły przez oliwę z oliwek, a co za tym idzie, nie będzie chciał łączyć się z sosem.

#8 Nie przepłukuj makaronu zimną wodą

Obraz

Po ugotowaniu makaronu nie polewaj go zimną wodą. Inaczej wypłuczesz całą skrobię, bez której będzie ciężko połączyć makaron i sos.

#9 Jeśli nie używasz makaronu zaraz po ugotowaniu...

Obraz

...dodaj do niego trochę oliwy z oliwek, aby się nie skleił w jedną bryłę.

#10 Przed odcedzeniem makaronu, zachowaj szklankę wody z garnka

Obraz

Może się ona przydać przy zagęszczaniu sosu. To stary trik, który jest stosowany przez kucharzy na całym świecie.

#11 Do gotującego się sosu dodawaj ugotowany makaron

Obraz

Dzięki temu zabiegowi makaron świetnie połączy się z sosem i wchłonie jego smaki. I tak właśnie powstanie idealna kombinacja!

#12 Ser dodawaj poza palnikiem

Obraz

I na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna informacja. Nigdy nie dodawaj sera na palniku. Najpierw zdejmij naczynie z ognia i dopiero wtedy dodaj ser.

Najlepiej zrobisz, jeśli dodasz go tuż przed podaniem, bezpośrednio na talerz z porcją makaronu.

I gotowanie makaronu masz już w jednym paluszku!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także