PoradyDzięki temu trikowi gotujące się mleko nie będzie przywierać do garnka. Stosowały go nasze babcie

Dzięki temu trikowi gotujące się mleko nie będzie przywierać do garnka. Stosowały go nasze babcie

Frania
10.02.2019 11:05

Ja i moi bliscy nie wyobrażamy sobie śniadania bez mleka. Ale nikt z nas nie lubi czyścić garnka po ugotowanym mleku. A wszystko przez biały nalot, który zostaje na spodzie kuchennego naczynia.

Też masz z tym problem? Jeśli tak, ten trik z pewnością Ci się przyda!

Obraz

Okej, zacznijmy od wyjaśnienia czym jest w ogóle mleczny osad w naszych garnkach. Jak się okazuje, to nic innego jak białka mleka, które przez wysoką temperaturę krzepnie i przywiera do nagrzanego garnka.

Obraz

Osad, o którym mowa, przypala się na dnie garna, jeśli zbyt długo gotujemy mleko lub robimy to w zbyt wysokiej temperaturze. I nie dość, że usunięcie tego nalotu nie jest łatwe, to jeszcze smak mleka może znacznie się pogorszyć.

A wcale nie musi tak być!

Wystarczy zapoznać się i zapamiętać trik, który stosowały jeszcze nasze babcie.

Obraz

Kluczem do sukcesu jest tu użycie zimnej wody przed zagotowaniem mleka. Wystarczy, że przepłuczesz nią garnek i zostawisz odrobinę cieczy na dnie garnka. Teraz postaw go na palniku i poczekaj do chwili, aż woda zacznie wrzeć. Wylej ją i dopiero wtedy przelej mleko, aby je podgrzać.

I to wszystko ? Łatwe, proste i skuteczne jednocześnie!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także