×

Gotowanie na Antarktydzie jest możliwe. Astrobiolog zdradził sekret

Gotowanie na Antarktydzie brzmi bardzo nietypowo. Siarczysty mróz i warunki pogodowe sprawiają, że staje się to sportem niemal ekstremalnym!

Trochę samotności i nuta szaleństwa- gotowanie na Antarktydzie

Cyprien Verseux jest glacjologiem i astrobiologiem, pracującym w najbardziej odległej bazie naukowej na świecie: Stacji Concordia na Antarktydzie. Chociaż mogłoby się wydawać, że to Międzynarodowa Stacja Kosmiczna jest odludnym miejscem, to i tak jest bliżej cywilizacji niż ukryta głęboko w lodowych pustkowiach najbardziej odizolowanego i niegościnnego kontynentu Stacja Concordia.

Praca Cypriena i jego kolegów jest niezwykle ważna, ponieważ rzuca światło na zmiany klimatu w przeszłości i daje wgląd w możliwe zmiany w przyszłości.

cyprienverseux

Polska zima nie wypada przy tym tak źle

9 miesięcy mocnego mrozu, który uniemożliwia ucieczkę z tego miejsca- brzmi jak koszmar. Ale niekoniecznie dla naukowców. Zajęci zbieraniem próbek i badaniami nad zlodowaceniem szukają odrobiny rozrywki. Znajdują ją w… gotowaniu!

To najzimniejsze miejsce na Ziemi, gdzie zimą temperatury sięgają poniżej -80°C

opowiada pracownik zbiórki
cyprienverseux

Gotowanie na Antarktydzie nie takie łatwe!

Dla zabawy Cyprien zdecydował się wyjść na zewnątrz i spróbować „gotowania”.
Obrazy przeczące grawitacji żywo ilustrują okropnie niskie temperatury panujące na Antarktydzie Oczywiście, to nie jest piknik. Na sam widok zrobiło mi się zimno!

Na początku zimy brakuje nam świeżej żywności (nie mamy dostaw od początku lutego do początku listopada), więc jemy głównie mrożonki: biorąc pod uwagę, że temperatury nigdy nie są dodatnie, po prostu przechowujemy je w pojemnikach na zewnątrz. ”

mówi Cyprien Verseux
cyprienverseux

No i chyba nici z jajecznicy

Gotowanie na Antarktydzie wcale nie jest takie łatwe. Pokona Cię nawet prosta jajecznica. Płynne żółtko? To kwestia sporna.

cyprienverseux
cyprienverseux

Nawet na ser nie ma co liczyć. Z ciągnącego się w… chrupiący

A może to po prostu serowe lizaki lodowe? Takie innowacje nikogo by nie zdziwiły. Ciekawe, czy mieszkańcy stacji tęsknią za gorącym, ciągnącym się serem…

cyprienverseux

Myślicie, że rosół dałby radę? 🙂

Nie od dziś wiadomo, że nic tak dobrze nie wchodzi w mroźne dni, jak gorący rosół. Moja babcia zawsze serwowała to wszystkim dzieciom po szaleństwie na podwórku. Okazuje się jednak, że na gotowanie na Antarktydzie pokonałoby nawet polską babcię.

cyprienverseux

Jednego możemy mu zazdrościć. Takich widoków!

Ale spokojnie, on na pewno też tęskno wzdycha do gorącej zupy i kotletów w wykonaniu swojej mamy. Moglibyśmy się czasem zamienić, ale gotowanie na Antarktydzie chyba lepiej sobie odpuścić.

cyprienverseux
 

Wybrane dla Ciebie

Ukryte zastosowanie plastikowych kubków. Mało osób o nim wie, a przyda się na każdej imprezie

Plastikowe kubeczki znają chyba wszyscy. Pojawiają się bardzo często na imprezach, bo.. nie trzeba ich sprzątać. Mają jednak jedną funkcję, o której nie wiedzą wszyscy. Gotowe miarki Okazuje się, że linie i załamania na kubeczku nie są przypadkowe. Wyznaczają one ilość trunku, jaką powinno się nalać do naczynia. Dzięki temu nawet wino możesz podać w […]

10 niesamowitych ciekawostek o popularnym jedzeniu. Możesz nieźle się zaskoczyć!

Okazuje się, że nawet zwykłe produkty mogą być dla nas niespodzianką. #1 Coca-Cola i Pepsi różnią się tylko jednym składnikiem I jest to kwasek cytrynowy. #2 Tak właśnie wygląda plantacja żurawiny #3 Ze wszystkich alkoholi to czerwone wino sprawia, że czujesz się najbardziej senny #4 Wnętrze Kit Katów to… połamane Kit Katy Trochę taki batonowy […]

11 nietypowych ciekawostek na temat kanapek. Znają je naprawdę nieliczni

Okazuje się, że nawet zwykłe kanapki potrafią nas jeszcze zaskoczyć 😉 #1 Nazwa „sandwich” nie wywodzi się znikąd Kanapka została nazwana na cześć Lorda Sandwicha – hazardzisty, który nie miał czasu na jedzenie podczas gry, więc prosił swoich sług, aby przynieśli mu kromki mięsa między kromkami chleba. #2 W Stanach Zjednoczonych podlega regulacji Według Departamentu […]

11 mało znanych ciekawostek o jedzeniu, które masz na talerzu. Mogłeś tego nie wiedzieć!

Chociaż mogłoby się wydawać, że o tym, co mamy na talerzu wiemy prawie wszystko, to rzeczywistość może zaskakiwać. W końcu „prawie” robi wielką różnicę 🙂 #1 Brzoskwinie i nektarynki to tak naprawdę te same owoce Są prawie identyczne genetycznie, z wyjątkiem jednego: genu dominującego (w brzoskwiniach) lub recesywnego (w nektarynach). To właśnie on decyduje o […]

11 zaskakujących ciekawostek o jedzeniu, o których nie wie większość konsumentów

Znane nam wszystkim produkty potrafią trochę zaskoczyć. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawostek o jedzeniu, o których mogłeś nie wiedzieć. #1 W XIX wieku ketchup traktowany był jako lekarstwo Ketchup nie od początku wiązał się z pomidorami. Kiedyś przyprawa była miksturą z grzybów lub ryb. Dodanie pomidorów do mieszanki dało sekretnemu sosowi pożywną mieszankę witamin i […]

Oto ile czasu zajmuje naszemu żołądkowi strawienie jedzenia. Rekordzista potrzebuje 8 godzin

Trawienie jedzenia to temat rzeka. Dziś skupimy się na konkretnych przykładach, aby pokazać Ci jak dużo czasu potrzebuje nasz organizm aby strawić m.in. chleb, ryby, czy też nabiał. Gdy przygotowuję jakiś posiłek lub zamawiam danie w restauracji, staram się dobierać takie propozycje, aby mój żołądek nie miał z nimi problemów i szybko je strawił. Oczywiście […]

zamknij