NewsyGotowe surówki - najmniej zdrowy dodatek do obiadu

Gotowe surówki - najmniej zdrowy dodatek do obiadu

Gotowe surówki - najmniej zdrowy dodatek do obiadu
Ewa
16.05.2022 10:03, aktualizacja: 24.05.2022 23:19

Gotowe surówki z marketów. Czy warto kupować? Jaki mają skład? Na co uważać? Dlaczego są najmniej zdrowym dodatkiem do obiadu?

Surówki i sałatki to coś, bez czego ciężko wyobrazić sobie domowy obiad. Wiele sklepów ułatwia nam przygotowanie posiłku i na półkach znaleźć można gotowe surówki. Wiele osób sięga po nie z myślą, że kupują coś dobrego i zdrowego. Okazuje się jednak, że ich skład pozostawia sporo do życzenia.

Coraz częściej chcemy jeść zdrowo i stawiać na mądre wybory żywieniowe. Trend na zdrowe odżywianie wyczuli producenci i sklepowe półki zaczęły się zapełniać dobrymi zamiennikami. Jednym z najpopularniejszych produktów z kategorii "zdrowe" są gotowe sałatki, które można znaleźć w lodówkach lub kupić na wagę na stoiskach. Czy naprawdę są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać?

Skład surówek w marketach

Obraz

Mogłoby się wydawać, że surówki to samo zdrowie. Wydają się być dobrą alternatywą, żeby uzupełnić codzienną zalecaną ilość warzyw w diecie. I chociaż domowe sałatki i surówki to prawdziwa bomba witamin, to w gotowcach ze sklepu próżno dopatrzyć się czystego składu. Na co uważać w gotowych surówkach z marketów? Jaki skład jest najmniej zdrowy?

Po pierwsze – kwestia świeżości. Nie jest tajemnicą, że surówki nie są dostarczane każdego dnia, więc muszą mieć przynajmniej kilkudniową datę przydatności do spożycia. Żeby wciąż wyglądały dobrze i zachęcająco, a warzywa nie ciemniały pod wpływem światła, niewielki dodatek konserwantów często jest po prostu koniecznością.

Po drugie – cukier. Mogłoby się wydawać, że cukier w surówkach (warzywnych) jest jakąś abstrakcją. Okazuje się jednak inaczej, bo w niektórych znaleźć można 13 gramów białego cukru w każdych 100 gramach produktu. Czyli zjadając opakowanie (pozornie) zdrowej surówki warzywnej, potrafimy dostarczyć do naszego organizmu nawet 12 łyżeczek cukru (w 450 g), znacznie przekraczając normalne spożycie. Jest to tym bardziej szokujące, że przecież nikt surówek w domu nie dosładza, a już na pewno nie w takich ilościach.

Domowa surówka to lepszy wybór

Przygotowując samodzielnie surówkę, wiemy dokładnie, jaki jest jej skład. Jeśli jednak brakuje Ci czasu na przygotowanie jej w domu, to sięgnij w sklepie po gotowce, w których cukier nie widnieje na samym początku listy składników.

Zobacz: przepis na domową surówkę colesław

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także