PoradyGotujesz makaron? Nigdy nie usuwaj pojawiającej się piany

Gotujesz makaron? Nigdy nie usuwaj pojawiającej się piany

Gotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva
Gotowanie makaronu - Pyszności/ źródło: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk
11.04.2023 16:01, aktualizacja: 11.04.2023 19:38

Zapewne nie raz zauważyłaś podczas gotowania makaronu białą pianę, która zbiera się na powierzchni wody. Jeśli dotychczas usuwałaś ją, jak "szumy" z rosołu, nigdy więcej tego nie rób.

Makaron jest zrobiony z mąki, która podczas gotowania uwalnia do wody zawartą w sobie skrobię. Dlatego właśnie woda po gotowaniu jest zabarwiona na biało. Nie należy usuwać piany z powierzchni wody. Wystarczy ją tylko jedynie delikatnie wymieszać, by nie wykipiała. Dzięki temu zachowamy wodę skrobiową, której użycie podczas przygotowywania sosów do pasty, jest sekretem najlepszych szefów kuchni. Niektórzy nawet zamrażają wodę po gotowaniu makaronu, by później wykorzystać skrobiowe kostki do gotowania zup, sosów i gulaszu, a wszystko ze względu na przydatne właściwości.

Makaron gotujący się w wodzie i biała piana - Fot. Adobe Stock
Makaron gotujący się w wodzie i biała piana - Fot. Adobe Stock

Gotujesz makaron? Nie usuwaj pojawiającej się białej piany i nie wylewaj wody

Skrobia ma działanie emulgujące (łączenia składników). Zdarzyło ci się, że przygotowany sos nieapetycznie się rozwarstwiał? Jeśli użyjesz wody z gotowania makaronu już nigdy się to nie zdarzy. Zawarta w niej skrobia idealnie połączy ze sobą sos, znajdujący się w nim tłuszcz i makaron. Wystarczy, że przed odcedzeniem makaronu przelejesz do innego naczynia kilka łyżek wody, by dodać ją do sosu w odpowiednim momencie. Możesz również wykorzystać cedzak postawiony na innym naczyniu - oddzielisz makaron od wody, bez konieczności jej wylewania.

Najprostszym sposobem jest natomiast niepłukanie makaronu pod bieżącą wodą (to wciąż częsta, ale błędna praktyka). W ten sposób skrobia, która na nim zostanie, po wymieszaniu z sosem połączy jego składniki.

Co zrobić z wodą po ugotowaniu makaronu?

Wodę z gotowania makaronu możesz też wykorzystać zamiast zwykłej wody do przygotowania ciasta do pizzy. Dzięki temu spód pizzy będzie bardziej chrupiący i pulchny.

Warto również namoczyć w niej (przed gotowaniem) surowe warzywa strączkowe. Ten trik sprawi, że będą mniej ciężkostrawne. Co warte uwagi, wodę skrobiową wykorzystasz nie tylko w kuchni.

Jest idealna do podlewania kwiatów doniczkowych i do... domowej pielęgnacji włosów. Sprawdzi się świetnie jako płukanka w przypadku włosów suchych i zniszczonych. Regularnie stosowana sprawi, że staną się one nawilżone, błyszczące i łatwiejsze w rozczesywaniu. Przygotowanie tego kosmetyku jest bardzo proste.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę po gotowaniu makaronu przelej do pojemnika z aplikatorem.
  2. Umyj włosy szamponem, a następnie spłucz pasma wodą skrobiową.
  3. Delikatnie ją wmasuj, pozostaw na włosach przez 10 minut, po czym spłucz letnią wodą.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także