Wirtualna Polska

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę

Ryż gotowany w woreczku, fot. Pixabay/congerdesign

Ryż i kasza to jedne z najpopularniejszych dodatków do mięs, warzyw czy sosów. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia ogromny błąd, gotując je w plastikowych woreczkach. Nie zdajemy sobie bowiem sprawy, jak szkodliwe może być to dla naszego zdrowia. Warto więc jak najszybciej zmienić przyzwyczajenia, ponieważ ten sposób to trucie siebie i swoich najbliższych. 

Wirtualna Polska

Gotowanie ryżu i kaszy w woreczkach foliowych nie jest dobrym pomysłem pod względem zdrowotnym. Trzeba jednak przyznać, że to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Chcąc jednak zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy zmienić nawyk. Nasz portfel również nam za to podziękuje.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Lepiej tego nie rób

Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach foliowych to najpopularniejszy sposób. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że podczas wrzenia wody, do jedzenia przenika trujący bisfenol. Jego regularne wprowadzanie do organizmu może sprawić, że nasza gospodarka hormonalna zacznie szwankować. Ta trucizna zwiększa również ryzyko nowotworu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sprawdź również: Zajrzyj do lodówki i zrób zdjęcie. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Warto więc zrezygnować z gotowania kaszy i ryżu w woreczkach foliowych. Wystarczy, że przed wrzuceniem produktu do wody, rozetniemy woreczek i wsypiemy jego zawartość do garnka. Dobrym rozwiązaniem będzie również zakup ryżu czy kaszy pakowanych w większe opakowania – luzem, bez woreczków. Jest to też oszczędność pieniędzy. Za kilogram ryżu trzeba zapłacić od 4 do 7 złotych. Jeśli jednak zdecydujemy się na ryż pakowany w foliowe woreczki, koszt takiego produktu to już około 10-16 złotych za kilogram.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ryż należy dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przesypujemy go do garnka i zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy ryż na mniejszym gazie jeszcze przez około 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia. Należy pamiętać, że nie należy podnosić pokrywki i mieszać ryżu. Podnoszenie pokrywki zmniejsza temperaturę, przez co możemy wydłużyć czas gotowania.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×