PoradyGotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę

Ryż gotowany w woreczku, fot. Pixabay/congerdesign
Ryż gotowany w woreczku, fot. Pixabay/congerdesign
26.05.2023 09:35, aktualizacja: 26.05.2023 11:01

Ryż i kasza to jedne z najpopularniejszych dodatków do mięs, warzyw czy sosów. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia ogromny błąd, gotując je w plastikowych woreczkach. Nie zdajemy sobie bowiem sprawy, jak szkodliwe może być to dla naszego zdrowia. Warto więc jak najszybciej zmienić przyzwyczajenia, ponieważ ten sposób to trucie siebie i swoich najbliższych. 

Gotowanie ryżu i kaszy w woreczkach foliowych nie jest dobrym pomysłem pod względem zdrowotnym. Trzeba jednak przyznać, że to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Chcąc jednak zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy zmienić nawyk. Nasz portfel również nam za to podziękuje.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Lepiej tego nie rób

Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach foliowych to najpopularniejszy sposób. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że podczas wrzenia wody, do jedzenia przenika trujący bisfenol. Jego regularne wprowadzanie do organizmu może sprawić, że nasza gospodarka hormonalna zacznie szwankować. Ta trucizna zwiększa również ryzyko nowotworu.

Warto więc zrezygnować z gotowania kaszy i ryżu w woreczkach foliowych. Wystarczy, że przed wrzuceniem produktu do wody, rozetniemy woreczek i wsypiemy jego zawartość do garnka. Dobrym rozwiązaniem będzie również zakup ryżu czy kaszy pakowanych w większe opakowania - luzem, bez woreczków. Jest to też oszczędność pieniędzy. Za kilogram ryżu trzeba zapłacić od 4 do 7 złotych. Jeśli jednak zdecydujemy się na ryż pakowany w foliowe woreczki, koszt takiego produktu to już około 10-16 złotych za kilogram.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Ryż należy dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przesypujemy go do garnka i zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy ryż na mniejszym gazie jeszcze przez około 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia. Należy pamiętać, że nie należy podnosić pokrywki i mieszać ryżu. Podnoszenie pokrywki zmniejsza temperaturę, przez co możemy wydłużyć czas gotowania.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay
Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także