PrzepisFantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!

Fantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!

Fantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!
Ewa
18.12.2020 09:23

Łosoś to ryba, którą zna i lubi chyba każdy. W przepisie Roberta Makłowicza główną rolę odkrywa jednak sos, który nadaje potrawie zupełnie nowy wymiar smaku.

Obraz

Marynata:

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml koniaków lub brandy
  • 150 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • biały pieprz
  • łodygi koperku

Sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego i octu winnego
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire (znajdziesz go np. w Carrefourze)
  • 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka wody
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku

No i oczywiście łosoś: 2 duże płaty ze skórą.

Obraz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem.
  2. Płaty łososia natnij i w nacięcia wsmaruj marynatę.
  3. Odłóż w chłodne miejsce na minimum 2-3 dni. Przewróć płaty na drugą stroną raz na dobę.
  4. Przygotuj sos. Wszystkie składniki (poza olejem) wymieszaj w miseczce. Dolewaj stopniowo olej, żeby powstała gładka i jednolita emulsja.
  5. Zamarynowane plastry łososia połóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
  6. Ozdób gałązkami koperku i kawałkami cytryny.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także