Fantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!

Łosoś to ryba, którą zna i lubi chyba każdy. W przepisie Roberta Makłowicza główną rolę odkrywa jednak sos, który nadaje potrawie zupełnie nowy wymiar smaku.

Marynata:

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml koniaków lub brandy
  • 150 ml octu winnego
  • 100 ml wody
  • biały pieprz
  • łodygi koperku

Sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego i octu winnego
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire (znajdziesz go np. w Carrefourze)
  • 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka wody
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku

No i oczywiście łosoś: 2 duże płaty ze skórą.

framboize_in_the_kitchen

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem.
  2. Płaty łososia natnij i w nacięcia wsmaruj marynatę.
  3. Odłóż w chłodne miejsce na minimum 2-3 dni. Przewróć płaty na drugą stroną raz na dobę.
  4. Przygotuj sos. Wszystkie składniki (poza olejem) wymieszaj w miseczce. Dolewaj stopniowo olej, żeby powstała gładka i jednolita emulsja.
  5. Zamarynowane plastry łososia połóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
  6. Ozdób gałązkami koperku i kawałkami cytryny.
revolution_jcw
Robert Makłowicz

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×