Strzelczyk nie robi zwykłej grochówki, stawia na jej chłopską wersję. Zamiast boczku wrzuca swojski dodatek

Grochówka chłopska z przepisu Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: instagram.com/oddaszfartucha; https://youtu.be/ispypFcFJqk

Grochówka po chłopsku według przepisu Tomasza Strzelczyka wspaniale sprawdzi się jesienią. Okazuje się, że potrawa nieco różni się od tej tradycyjnej. Jednak należy zaznaczyć, że jest również wyjątkowo smaczna. Jeśli macie ochotę jej spróbować – poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

Tomasz Strzelczyk zdradził na swoim kanale YouTube przepis na pyszną grochówkę po chłopsku. Potrawa jest aromatyczna, sycąca i smaczna. To jednogarnkowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Smaczne i sycące danie

grochówka

Zupa – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak już wspominaliśmy, grochówka po chłopsku nieco różni się od tej tradycyjnej. Okazuje się, że do dania zamiast wędzonego boczku dodajemy kiełbasę. Poza tym wzbogacamy potrawę również w kaszę pęczak. Dzięki temu danie odznacza się idealną konsystencją. Oprócz tego, porcja takiej grochówki świetnie zaspokaja głód i czujemy się syci na długo.

Grochówka po chłopsku – przepis

Kiełbasa – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 2 l wody
  • 600 g żeberek lub kości
  • 250 g grochu – należy moczyć przez około 1,5 godziny
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 ząbki czosnku
  •  1 porcja włoszczyzny
  • 150 g kiełbasy
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Garnek z wodą ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie wrzuć do wody pokrojoną marchewkę, pora, seler i korzeń pietruszki. W kolejnym kroku dodaj żeberka lub kości, liść laurowy i dwa ząbki czosnku. Całość gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

Po tym czasie wrzuć do zupy uprzednio namoczony groch. Dodaj kaszę pęczak, płaską łyżkę soli i pół łyżki pieprzu. Całość gotuj jeszcze przez około 45 – 50 minut, aż groch będzie miękki.

Cebulę oraz kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni zacznij smażyć kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę. Na końcu wsyp majeranek. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż składniki do garnka z zupą. Całość gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie grochówka jest gotowa!

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×