PrzepisZastąpi dwudaniowy obiad. Wystarczy wrzucić składniki do garnka

Zastąpi dwudaniowy obiad. Wystarczy wrzucić składniki do garnka

Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta
01.05.2023 16:02

Kiedy nie masz ochoty na długie stanie przy garnkach, przygotuj na obiad przepyszny gulasz  z grzybami i białą fasolą. Danie jest sycące, treściwe i bardzo aromatyczne. Na dodatek przygotujesz je w kilka chwil.

Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego obiadu. Dodatkowo to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. Grzybowy gulasz  z białą fasolą charakteryzują się szybkością i prostotą. Bez problemu przygotujesz go wieczorem i zabierzesz na następny dzień do pracy. Przepis na to sycące danie pochodzi z bloga Kwelka gotuje. Na blogu znajdziecie także pomysł na inny szybko obiad - schab w aromatycznym sosie chrzanowym.

Grzybowy gulasz z fasolą - przepis

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę,
  • 350 g grzybów pokrojonych w plasterki,
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 3/4 łyżeczki soli i pieprzu,
  • 4 posiekane ząbki czosnku (ja użyłam ząbków czarnego czosnku),
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 puszka białej fasoli odsączonej,
  • 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmaż ją przez kilka minut. Następnie dodaj grzyby, tymianek, gałązkę rozmarynu, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 10 minut lub do momentu, aż grzyby uwolnią większość wilgoci i zaczną się rumienić.
  2. Dodaj czosnek i gotuj przez kolejną minutę. Następnie dodaj bulion i ziemniaki i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj fasolę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną. Śmietankę zahartuj, dodając do niej trochę gulaszu i dodaj do garnka. Zagotuj i dopraw do smaku.
  4. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3-4 dni lub w zamrażarce do 1 miesiąca.

Zobacz też drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także