PrzepisKupujesz grzyby przy drodze? Koniecznie pamiętaj o 1 rzeczy, jest bardzo ważna

Kupujesz grzyby przy drodze? Koniecznie pamiętaj o 1 rzeczy, jest bardzo ważna

Kupowanie grzybów przy drodze - Pyszności; Foto: Canva
Kupowanie grzybów przy drodze - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka
27.09.2022 22:25

Grzyby co roku wywołują ogromne emocje. Możliwość zbierania ich podczas długich spacerów, a następnie ich przygotowywania jest niezwykle ekscytująca. Podczas szukania, jak i jedzenia grzybów trzeba mieć jednak pewność, że dany okaz nie jest trujący. Jeśli więc kupujesz je obok drogi, koniecznie pamiętaj o 1 wyjątkowo ważnej rzeczy. 

Grzyby stanowią nieodłączną część polskiej kuchni. Szczególnie dużo uwagi poświęcamy im w sezonie, kiedy możemy cieszyć się świeżymi i najsmaczniejszymi okazami. Właśnie wtedy tak istotne jest pamiętanie o bardzo ważnej zasadzie. 

Grzyb gąska sosnowa - Pyszności; Foto: Canva.com
Grzyb gąska sosnowa - Pyszności; Foto: Canva.com

Nie kupuj grzybów przy drodze

Sam widok siedzącego przy drodze sprzedawcy grzybów, oferującego swoje towary przejezdnym, powinien wzbudzić podejrzliwość. Wielu nie zdaje sobie sprawy, jednak obwoźna sprzedaż grzybów jest w Polsce zabroniona. Dlatego zalecamy ostrożność przy wybieraniu miejsca, w którym kupuje się dary lasu. Oczywiście sprzedawanie ich na targowiskach czy zorganizowanych stacjonarnych straganach jest dozwolone - pod 1 warunkiem. 

Każdy gatunek grzyba oferowany przez handlarza, powinien posiadać oficjalny atest od grzybowego eksperta. Przed wydaniem dokumentu, ekspert sprawdza grzyby pod kątem pochodzenia oraz bezpiecznego spożycia. Jeśli wszystko jest w porządku, produkt dostaje atest i pozwolenie na sprzedaż.

Jak kupować grzyby?

Przede wszystkim oglądając grzyby na straganie, poproś sprzedawcę o odpowiedni atest do każdego gatunku, który Cię interesuje. Na ateście powinien znajdować się tylko jeden rodzaj grzyba (są one wydawane na pojedyncze gatunki), a nazwy powinny być zapisane oficjalnie.

Dobrym znakiem autentyczności dokumentu będą zawarte w nim łacińskie odpowiedniki polskich nazw. Poza powyższymi atest zawiera także informacje na temat samego sprzedawcy, a także lokalizację miejsca, z którego dany grzyb został zebrany.

Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Przechowywanie świeżych grzybów

Produkt ten ma bardzo dużą tendencję do psucia się, dlatego od chwili zebrania do zjedzenia, nie ma dużo czasu. Eksperci poza jadalnością, zawierają w swoim ateście informacje na temat kondycji danego grzyba. Dzięki temu łatwo sprawdzić świeżość towaru.

Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed zapakowaniem grzybów, należy je delikatnie oczyścić pędzelkiem z ziemi, włożyć do otwartego pojemnika i umieścić w lodówce, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu. Tak świeże grzyby mają szansę na dłuższą trwałość.

Jeśli masz ochotę, zachęcamy do obejrzenia naszego filmu na YouTube, w którym pokazujemy aż trzy pyszne sposoby na grzyby:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także