Kupujesz grzyby przy drodze? Koniecznie pamiętaj o 1 rzeczy, jest bardzo ważna
Grzyby co roku wywołują ogromne emocje. Możliwość zbierania ich podczas długich spacerów, a następnie ich przygotowywania jest niezwykle ekscytująca. Podczas szukania, jak i jedzenia grzybów trzeba mieć jednak pewność, że dany okaz nie jest trujący. Jeśli więc kupujesz je obok drogi, koniecznie pamiętaj o 1 wyjątkowo ważnej rzeczy.
Grzyby stanowią nieodłączną część polskiej kuchni. Szczególnie dużo uwagi poświęcamy im w sezonie, kiedy możemy cieszyć się świeżymi i najsmaczniejszymi okazami. Właśnie wtedy tak istotne jest pamiętanie o bardzo ważnej zasadzie.
Nie kupuj grzybów przy drodze
Sam widok siedzącego przy drodze sprzedawcy grzybów, oferującego swoje towary przejezdnym, powinien wzbudzić podejrzliwość. Wielu nie zdaje sobie sprawy, jednak obwoźna sprzedaż grzybów jest w Polsce zabroniona. Dlatego zalecamy ostrożność przy wybieraniu miejsca, w którym kupuje się dary lasu. Oczywiście sprzedawanie ich na targowiskach czy zorganizowanych stacjonarnych straganach jest dozwolone - pod 1 warunkiem.
Każdy gatunek grzyba oferowany przez handlarza, powinien posiadać oficjalny atest od grzybowego eksperta. Przed wydaniem dokumentu, ekspert sprawdza grzyby pod kątem pochodzenia oraz bezpiecznego spożycia. Jeśli wszystko jest w porządku, produkt dostaje atest i pozwolenie na sprzedaż.
Jak kupować grzyby?
Przede wszystkim oglądając grzyby na straganie, poproś sprzedawcę o odpowiedni atest do każdego gatunku, który Cię interesuje. Na ateście powinien znajdować się tylko jeden rodzaj grzyba (są one wydawane na pojedyncze gatunki), a nazwy powinny być zapisane oficjalnie.
Dobrym znakiem autentyczności dokumentu będą zawarte w nim łacińskie odpowiedniki polskich nazw. Poza powyższymi atest zawiera także informacje na temat samego sprzedawcy, a także lokalizację miejsca, z którego dany grzyb został zebrany.
Przechowywanie świeżych grzybów
Produkt ten ma bardzo dużą tendencję do psucia się, dlatego od chwili zebrania do zjedzenia, nie ma dużo czasu. Eksperci poza jadalnością, zawierają w swoim ateście informacje na temat kondycji danego grzyba. Dzięki temu łatwo sprawdzić świeżość towaru.
Przed zapakowaniem grzybów, należy je delikatnie oczyścić pędzelkiem z ziemi, włożyć do otwartego pojemnika i umieścić w lodówce, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu. Tak świeże grzyby mają szansę na dłuższą trwałość.
Jeśli masz ochotę, zachęcamy do obejrzenia naszego filmu na YouTube, w którym pokazujemy aż trzy pyszne sposoby na grzyby: