grzyby
Kategorie NewsyPorady

Grzyby – na co zwracać uwagę podczas zakupów

Grzyby to niezbędny element wielu dań, które przygotowujemy na co dzień. Ale czy wiesz, że zanim zdecydujesz się na zakup konkretnych produktów, powinnaś sprawdzić kilka ważnych kwestii?

Jest to bardzo ważne zwłaszcza w tym sezonie, kiedy kwitnie handel grzybami. Znajdź więc chwilę i zapoznaj się z informacjami, które z pewnością okażą się przydatne.

#1 Atest

Grzyby – na co zwracać uwagę podczas zakupów

To bardzo ważna sprawa, której nie należy bagatelizować. Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnych grzybów, sprawdźmy czy sprzedawca ma wymagany atest.

W dokumencie tym znajdują się m.in. takie informacje jak: data oceny grzybów podana z dokładną godziną, ilość oraz miejsce, gdzie grzyby zostały zebrane. Na takim ateście powinien widnieć także podpis i pieczątka klasyfikatora lub grzyboznawcy. Dokument dla świeżych grzybów jest ważny przez 48 godzin.

Dlatego też nie wolno kupować grzybów w miejscach niesprawdzonych, gdzie sprzedawca nie ma specjalnego atestu. W końcu chodzi o nasze zdrowie, nie powinniśmy więc bagatelizować tak ważnych kwestii. Tym bardziej jeśli nie mamy zielonego pojęcia o grzybach, stawiajmy na sprawdzone i pewne produkty.

#2 Jeden gatunek

Przy sprzedaży naszą uwagę powinien zwrócić również fakt, jakie grzyby znajdują się w środku opakowania. Jeśli sprzedawca oferuje nam mieszanki, lepiej odmówić. W zakupionym opakowaniu wszystkie grzyby powinny być jednego gatunku.

#3 Kolor i zapach

grzyby

Zwróć również uwagę na barwę i zapach grzybów. Kolor powinien być jasny, a zapach świeży i przyjemny. Jednocześnie unikaj grzybów z wysuszonymi krawędziami.

#4 Stare i ogromne grzyby też nie są dobrym rozwiązaniem

Naszą uwagę powinien zwrócić również wręcz nienaturalny (olbrzymi) rozmiar grzybów. To, że wyglądają reprezentacyjnie, nie oznacza wcale, że są najlepsze. Grzyby które rosną zbyt długo, gorzej smakują, a przecież to właśnie na ich wyjątkowym smaku najbardziej nam zależy.

Co więcej, takie grzyby mogą być toksyczne!

#5 Sposób przechowywania

grzyby

I na koniec jeszcze jeden, bardzo istotny czynnik. Grzyby powinny być przechowywane w przewiewnym miejscu, aby nie zaczęły się psuć. Jeśli więc przydrożny sprzedawca tego typu produktów, oferuje ci np. worek pełen grzybów, lepiej od razu zrezygnuj.

Istnieje duże ryzyko, że grzyby się zaparzą, a co się z tym wiąże, nie będą nadawać się do spożycia. Lepszym wyborem w tym przypadku będzie zwykły wiklinowy koszyk.

Teraz już wiesz jakie grzyby kupować, a których lepiej unikać. Pamiętaj, tu chodzi o Twoje zdrowie, dlatego nie bagatelizuj tych kwestii.

Zobacz także: Jakie przyprawy do pomidorów – mini ściąga