PrzepisZakochałam się w gulaszu Ani Starmach. Do dzisiaj nie jadłam jeszcze niczego tak rozgrzewającego

Zakochałam się w gulaszu Ani Starmach. Do dzisiaj nie jadłam jeszcze niczego tak rozgrzewającego

Gulasz węgierski z przepisu Ani Starmach - Pyszności; Foto: instagram.com/ania_starmach; Canva.com
Gulasz węgierski z przepisu Ani Starmach - Pyszności; Foto: instagram.com/ania_starmach; Canva.com
Agnieszka
16.09.2022 10:41, aktualizacja: 15.09.2023 12:35

Gulasz węgierski to pożywna, sycąca potrawa. Duża ilość mielonej papryki nadaje jej wspaniałego aromatu. Okazuje się, że Ania Starmach przygotowuje pyszny gulasz, który podaje w towarzystwie placków ziemniaczanych. Aby go spróbować - sprawdź poniżej jak wykonać tę rewelacyjną potrawę.

Gulasz węgierski doskonale rozgrzewa. Poza tym danie jest bardzo sycące i smaczne. Stanowi wspaniały pomysł na obiad dla wszystkich fanów mięsnych, aromatycznych potraw.

Rozgrzewające, esencjonalne danie

Placki ziemniaczane z gulaszem - Pyszności
Placki ziemniaczane z gulaszem - Pyszności

Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na obiad w chłodne dni. Wspaniale rozgrzewa i syci. Masz ochotę na to danie? Okazuje się, że Ania Starmach podzieliła się przepisem na rewelacyjny gulasz. Możesz go wykonać na bazie łopatki wieprzowej bądź wołowej.

Dodatkowo danie wzbogacamy w dużą ilość mielonej papryki, zarówno tej słodkiej, jak i ostrej. Warto zaznaczyć również, że Ania Starmach podaje gulasz w towarzystwie placków ziemniaczanych. Te dwie potrawy tworzą wspaniałe połączenie!

Gulasz węgierski z przepisu Ani Starmach

Gulasz - Pyszności; Foto: Canva.com
Gulasz - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej
  • 2 cebule
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • ewentualnie: 300 g pieczarek, 2 czerwone papryki

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój, a następnie dokładnie obtocz w przyprawach. Podsmaż je na rozgrzanym oleju w garnku. Po chwili wyjmij mięso z garnka. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Następnie wrzuć ją do garnka, w którym wcześniej smażyłeś mięso.

Cebulę smaż przez chwilę, a następnie dodaj do niej mięso oraz koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach wlej do garnka szklankę wody. Całość duś przez około 1 - 2 godziny, aż do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

Jeśli masz ochotę, pod koniec gotowania możesz wrzucić do garnka pieczarki oraz paprykę. Pamiętaj, aby uprzednio je pokroić oraz lekko podsmażyć na patelni. Gotowy gulasz węgierski wspaniale smakuje z dodatkiem placków ziemniaczanych.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym krok po kroku. Palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także