PrzepisNajbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Jest zdrowe i smaczne, ale budzi niechęć

Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Jest zdrowe i smaczne, ale budzi niechęć

Pyszności - fot. dziejesie.wp.pl
Pyszności - fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta
12.03.2023 14:59

Podroby często uznawane są za produkty drugiej kategorii, za którymi przemawia jedynie niska cena. Z drugiej strony to źródło pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań. Wyśmienitym pomysłem może być gulasz z żołądków indyczych.

Do podrobów, najcenniejszych pod względem odżywczym, należą: wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca, a z podrobów drobiowych wyróżnione są: serca, wątróbka i żołądki.

Z żołądków drobiowych możemy wyczarować mnóstwo różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone w delikatnym sosie. Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na gulasz z żołądków indyczych.

Pamiętajmy jednak, że podroby bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania. Muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach.

Gulasz z żołądków indyczych - przepis

Składniki:

  • 700 g żołądków z indyka
  • 1000 g wody
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchwi
  • 25 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g śmietany kwaśnej 18 proc.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić gulasz z żołądków? To bardzo proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, zalej woda, dopraw solą i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut, aż staną się delikatne i miękkie. Po ugotowaniu wyjmij żołądki z wody. Wodę, w której gotowały się podroby odstaw. Jeszcze się przyda.

Cebulę, czosnek i marchew obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Następnie dodaj ugotowane żołądki, wlej ok. 0,5 l wywaru po ugotowaniu żołądków, dodaj liście laurowe, ziele angielski i obie papryki.  Gotuję przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj i wlej delikatnie do sosu. Uważaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez chwilę.  Gulasz z żołądków możesz podać ryżem lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką. Smacznego!

Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także