Tak właśnie wygląda filiżanka herbaty w 22 różnych krajach. Nie mogę uwierzyć w to co widzę!

Wybór może być trudny, bo przed Wami kilkadziesiąt przepisów, które przyrządza się na całym świecie. Ja bym z chęcią spróbowała wersji malezyjskiej, a Wy?

1. Japonia.

1

Matcha to sproszkowana zielona herbata z Japonii wykonana z wysokiej jakości liści herbaty.

2. Indie.

2

Indie mają bardzo bogatą historię herbaty, z tradycyjną masala chai na czele, serwowaną przez tysiące lat, jeszcze przed okresem brytyjskiego kolonializmu. Na zdjęciu widać białe liście herbaty Darjeeling, które rosną dziko w Indiach.

3. Wielka Brytania.

3

Czarna herbata w Wielkiej Brytanii może być serwowana z mlekiem jak i bez niego. Pije się ją kilka razy dziennie.

4. Turcja.

4

Choć wiele mówi się o tureckiej kawie, to tak naprawdę herbata jest najbardziej popularnym napojem w Turcji, ponieważ podawana jest do każdego posiłku, a nawet bardzo często pomiędzy kolejnymi daniami. Czarna herbata może być podawana bez mleka, z cukrem, lub bez.

5. Tybet.

5

Również w Tybecie parzenie herbaty ma swoje własne prawa. Tybetańska cha, bądź masłowa herbata, składa się z herbaty, do której dodaje się sól i masło. Herbata parzona jest przez kilka godzin. Aby uzyskać gorzki smak, tuż przed podaniem napoju, pieni się go z masłem i solą.

6. Maroko.

6

W Maroku i wielu państwach Afryki Północnej dużą popularnością cieszy się herbata zielona, przesiąknięta miętą.

7. Hong Kong.

7

W Hong Kongu znana jest mrożona herbata z mlekiem. Silną czarną herbatę łączy się z zagęszczonym mlekiem i podaje się z lodem.

8. Tajwan.

8

Perłowa mleczna herbata (Bubble Tea) stała się światowym fenomenem, ale swoje korzenie ma właśnie w Tajwanie. Może być podawana na gorąco lub na zimno, i zazwyczaj zawiera perełki tapioki gotowane w syropie cukrowym. W zasadzie jeśli napijesz się Bubble Tea, przestaniesz pić Frappuccino.

9. USA.

9

Na południu Ameryki dużą popularnością cieszy się słodka mrożona herbata. Aby stworzyć taki napój, należy połączyć ze sobą silną herbatę Lipton i cukier. Do tego można dodać cytrynę lub szczyptę sody oczyszczonej.

10. Rosja.

10

W filiżance rosyjskiej herbaty znajdziesz kilka rodzajów czarnych liści, które parzone są oddzielnie. Następnie składniki te miesza się w filiżance. Podobnie jak w Turcji, również w Rosji do parzenia wykorzystuje się specjalny przyrząd, który nasi wschodni sąsiedzi określają mianem samowar. Na całość urządzenia składa się komora do wody i komora do parzenia herbaty.

10. Pakistan.

11

Chai nie jest wyłącznie znana w Indiach. Pikantna i kremowa masala chai jest faworytem jeśli chodzi o pakistańskie podwieczorki. Bazą w przyrządzeniu tego typu napojów może być zwykła angielska herbata.

12. Tajlandia.

12

Cha yen jest tajlandzką odmianą mlecznej herbaty mrożonej. Zawiera skondensowane mleko i zaparzony mix tajskich herbat.

13. Chiny

13

Chińczycy uwielbiają herbatę, dlatego też korzystają z szerokiego asortymentu przeróżnych smaków i kolorów. Na zdjęciu widoczny jest żółty liść pu-erh, który zaparza się po prostu w gorącej wodzie.

14. Egipt.

14

Egipt jest duży importerem herbaty, dlatego też nie ma się co dziwić, że napój ten jest bardzo popularny w kraju faraonów. Mieszkańcy Egiptu mogą pić czarną i niesłodzoną herbatę przez cały dzień. Ponadto herbata hibiskusa jest jednym ze stałych elementów, bez których nie może obejść się tradycyjne egipskie wesele.

15. Mongolia.

15

Suutei tsai gotuje się w płaskiej misce z mlekiem i solą. Pikantna herbata serwowana jest w płytkiej metalowej misce z większością posiłków.

16. Kenia.

16

Mieszkańcy Kenii nie tylko eksportują, ale i lubią herbatę. Choć kraj ten produkuje prostą czarną herbatę, ulubioną odmianą tego napoju jest chai.

17. Argentyna.

17

Yerba mate jest odmianą zielonej herbaty, która uprawiana i spożywana jest nie tylko w całej Ameryce Południowej, ale także w Portugalii, Libanie i Syrii. Ma aromat dymu. Podawana może być zarówno na ciepło, jak i na zimno.

18. Południowa Afryka.

18

W Afryce Południowej istnieje firma Rooibos, która produkuje wyłącznie na terenie swojego kraju herbatę o kolorze jasno czerwonym. Zazwyczaj podawana jest bez cukru lub mleka. Herbata ma naturalnie łagodny i słodki smak.

19. Katar.

19

W Katarze, mocno mleczna herbata określana jest mianem Karak chai, który stanowi ogólnopolski przysmak. Czarne herbaciane liście ogrzewa się w wodzie do momentu wrzenia, które miesza się z mlekiem i cukrem, a następnie gotuje drugi raz.

20. Mauretania.

20

Wersja mauretańska przyrządzania zielonej herbaty charakteryzuje się specyficznym rytuałem serwowania. Herbatę pije się w trzech filiżankach, zwiększając w każdym kubku ilość cukru. Pijąc herbatę w ten sposób zaczynasz od gorzkiego smaku, aby przejść do prawdziwych słodkości.

21. Malezja.

21

Mieszkańcy Malezji udoskonalili napój, który pasuje do wszystkich deserów i przekąsek. Spieniona czarna herbata plus cukier i mleko stanowią świetne połączenie, które podawane na zimno to prawdziwa uczta.

22. Kuwejt.

22

Typowym podwieczorkiem w Kuwejcie jest herbata z czarnych liści, połączona z kardamonem i szafranem.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×