Tak właśnie wygląda filiżanka herbaty w 22 różnych krajach. Nie mogę uwierzyć w to co widzę!

Wybór może być trudny, bo przed Wami kilkadziesiąt przepisów, które przyrządza się na całym świecie. Ja bym z chęcią spróbowała wersji malezyjskiej, a Wy?
1. Japonia.
Matcha to sproszkowana zielona herbata z Japonii wykonana z wysokiej jakości liści herbaty.
2. Indie.
Indie mają bardzo bogatą historię herbaty, z tradycyjną masala chai na czele, serwowaną przez tysiące lat, jeszcze przed okresem brytyjskiego kolonializmu. Na zdjęciu widać białe liście herbaty Darjeeling, które rosną dziko w Indiach.
3. Wielka Brytania.
Czarna herbata w Wielkiej Brytanii może być serwowana z mlekiem jak i bez niego. Pije się ją kilka razy dziennie.
4. Turcja.
Choć wiele mówi się o tureckiej kawie, to tak naprawdę herbata jest najbardziej popularnym napojem w Turcji, ponieważ podawana jest do każdego posiłku, a nawet bardzo często pomiędzy kolejnymi daniami. Czarna herbata może być podawana bez mleka, z cukrem, lub bez.
5. Tybet.
Również w Tybecie parzenie herbaty ma swoje własne prawa. Tybetańska cha, bądź masłowa herbata, składa się z herbaty, do której dodaje się sól i masło. Herbata parzona jest przez kilka godzin. Aby uzyskać gorzki smak, tuż przed podaniem napoju, pieni się go z masłem i solą.
6. Maroko.
W Maroku i wielu państwach Afryki Północnej dużą popularnością cieszy się herbata zielona, przesiąknięta miętą.
7. Hong Kong.
W Hong Kongu znana jest mrożona herbata z mlekiem. Silną czarną herbatę łączy się z zagęszczonym mlekiem i podaje się z lodem.
8. Tajwan.
Perłowa mleczna herbata (Bubble Tea) stała się światowym fenomenem, ale swoje korzenie ma właśnie w Tajwanie. Może być podawana na gorąco lub na zimno, i zazwyczaj zawiera perełki tapioki gotowane w syropie cukrowym. W zasadzie jeśli napijesz się Bubble Tea, przestaniesz pić Frappuccino.
9. USA.
Na południu Ameryki dużą popularnością cieszy się słodka mrożona herbata. Aby stworzyć taki napój, należy połączyć ze sobą silną herbatę Lipton i cukier. Do tego można dodać cytrynę lub szczyptę sody oczyszczonej.
10. Rosja.
W filiżance rosyjskiej herbaty znajdziesz kilka rodzajów czarnych liści, które parzone są oddzielnie. Następnie składniki te miesza się w filiżance. Podobnie jak w Turcji, również w Rosji do parzenia wykorzystuje się specjalny przyrząd, który nasi wschodni sąsiedzi określają mianem samowar. Na całość urządzenia składa się komora do wody i komora do parzenia herbaty.
10. Pakistan.
Chai nie jest wyłącznie znana w Indiach. Pikantna i kremowa masala chai jest faworytem jeśli chodzi o pakistańskie podwieczorki. Bazą w przyrządzeniu tego typu napojów może być zwykła angielska herbata.
12. Tajlandia.
Cha yen jest tajlandzką odmianą mlecznej herbaty mrożonej. Zawiera skondensowane mleko i zaparzony mix tajskich herbat.
13. Chiny
Chińczycy uwielbiają herbatę, dlatego też korzystają z szerokiego asortymentu przeróżnych smaków i kolorów. Na zdjęciu widoczny jest żółty liść pu-erh, który zaparza się po prostu w gorącej wodzie.
14. Egipt.
Egipt jest duży importerem herbaty, dlatego też nie ma się co dziwić, że napój ten jest bardzo popularny w kraju faraonów. Mieszkańcy Egiptu mogą pić czarną i niesłodzoną herbatę przez cały dzień. Ponadto herbata hibiskusa jest jednym ze stałych elementów, bez których nie może obejść się tradycyjne egipskie wesele.
15. Mongolia.
Suutei tsai gotuje się w płaskiej misce z mlekiem i solą. Pikantna herbata serwowana jest w płytkiej metalowej misce z większością posiłków.
16. Kenia.
Mieszkańcy Kenii nie tylko eksportują, ale i lubią herbatę. Choć kraj ten produkuje prostą czarną herbatę, ulubioną odmianą tego napoju jest chai.
17. Argentyna.
Yerba mate jest odmianą zielonej herbaty, która uprawiana i spożywana jest nie tylko w całej Ameryce Południowej, ale także w Portugalii, Libanie i Syrii. Ma aromat dymu. Podawana może być zarówno na ciepło, jak i na zimno.
18. Południowa Afryka.
W Afryce Południowej istnieje firma Rooibos, która produkuje wyłącznie na terenie swojego kraju herbatę o kolorze jasno czerwonym. Zazwyczaj podawana jest bez cukru lub mleka. Herbata ma naturalnie łagodny i słodki smak.
19. Katar.
W Katarze, mocno mleczna herbata określana jest mianem Karak chai, który stanowi ogólnopolski przysmak. Czarne herbaciane liście ogrzewa się w wodzie do momentu wrzenia, które miesza się z mlekiem i cukrem, a następnie gotuje drugi raz.
20. Mauretania.
Wersja mauretańska przyrządzania zielonej herbaty charakteryzuje się specyficznym rytuałem serwowania. Herbatę pije się w trzech filiżankach, zwiększając w każdym kubku ilość cukru. Pijąc herbatę w ten sposób zaczynasz od gorzkiego smaku, aby przejść do prawdziwych słodkości.
21. Malezja.
Mieszkańcy Malezji udoskonalili napój, który pasuje do wszystkich deserów i przekąsek. Spieniona czarna herbata plus cukier i mleko stanowią świetne połączenie, które podawane na zimno to prawdziwa uczta.
22. Kuwejt.
Typowym podwieczorkiem w Kuwejcie jest herbata z czarnych liści, połączona z kardamonem i szafranem.
Komentarze