NewsyHistoryczne nagranie z otwarcia pierwszego McDonalda w Polsce. Gigantyczne tłumy i reakcje ludzi

Historyczne nagranie z otwarcia pierwszego McDonalda w Polsce. Gigantyczne tłumy i reakcje ludzi

Historyczne nagranie z otwarcia pierwszego McDonalda w Polsce. Gigantyczne tłumy i reakcje ludzi
Ewa
18.02.2021 10:41

Pierwsze restauracja znanej sieci ruszyła 17 czerwca 1992 roku. Na jej otwarciu pojawiły się prawdziwe tłumy!

Chociaż wszystko zaczęło się w 1948 roku, to dopiero lata później McDonald rozpoczął globalną ekspansję

To chyba dobre określenie, bo McDonald ma obecnie prawie 37 tysięcy restauracji w 120 krajach na całym świecie.
Co ciekawe, jedna znana sieć ma ich jeszcze więcej. Mowa o… Subwayu!

Obraz

Otwarta na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej restauracja od razu przyciągnęła tłumy

Wielkiego otwarcia i przecięcia wstęgi dokonał Jacek Kuroń. Wśród gości można było wyhaczyć m.in Agnieszkę Osiecką i Kazimierza Górskiego.

Obraz

Odpowiedni strój do Maka? Garnitur!

Podczas oficjalnego otwarcia wiele osób wyjęło swój odświętny strój.

To nagranie, z ciętym komentarzem, naprawdę warto obejrzeć ;)

"Środki masowego przekazu potraktowały przywiezienie hamburgerów do Polski na równi z przywiezieniem prochów Paderewskiego"

"Big Mac witany był według tego protokołu, co prezydent Bush"

Obraz

Ekskluzywny towar za 25 tysięcy złotych

W 1992 roku za Big Maca trzeba było zapłacić 25 tys. zł (2,5 zł po denominacji złotówki), za hamburgera - 17 tys. (dziś 1,7 zł), frytki kosztowały 7 tys. zł (dziś 0,7 zł), a lody 10 tys. (1 zł).

Mimo to, wciąż nie był to towar dostępny dla wszystkich! Średnia pensja w tamtym czasie wynosiła niecałe 3 miliony złotych.

Obraz

Rekordowa ilość zamówień

Nową restaurację odwiedziło tego dnia 45 tysięcy warszawiaków. Złożyli oni ponad 13 tysięcy zamówień!
Przez pierwszy miesiąc działania restauracji, mięso importowane było z Niemiec, a frytki z Moskwy.
Co ciekawe, to właśnie w rosyjskiej stolicy szkolili się przyszli managerowie.

Obraz

Wszyscy razem, bez podziału

W McDonaldzie jadali wtedy wszyscy: studenci, robotnicy i wysoko sytuowane osoby. To było modne, nowe i świeże, więc ludzie lgnęli do restauracji jak muchy do miodu.

Obraz

Aż dziwnie się na to patrzy

Po pierwsze, z perspektywy lat. A po drugie z powodu... pandemii! Takie tłumy ludzi, bez maseczek, w ciasnej kolejce... Te czasy wydają się przez to jeszcze bardziej odległe!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także