Wirtualna Polska

Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Moje śniadanie zazwyczaj składa się z jajek, które lubię podawać na rożne sposoby. Jajka na twardo, omlet, jajecznica z szynką, czy w końcu jajko w koszulce – możliwości jest naprawdę wiele ?

Wirtualna Polska

A skoro już o jajkach w koszulce mowa, mam dla Ciebie pewien trik, z którym za każdym razem, przygotujesz perfekcyjne jajka. Tego nie możesz przegapić ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Autorką tego pomysłu jest znana i ceniona Julia Child – prawdziwa legenda kuchni w Stanach Zjednoczonych. Jej tajnym kluczem do sukcesu jest dwuetapowe gotowanie jajek.

Po pierwsze, jajka w skorupce należy włożyć na 8-10 sekund do wrzątku, aby białko miało szansę szybciej się ściąć.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dopiero po tym zabiegu, czas na drugi etap – wbicie jajka do wody z octem (ok. 1,5 łyżki).

.

Wykorzystując ten trik, za każdym razem uzyskasz idealne jajko w koszulce. Choć białko będzie ścięte, żółtko nadal pozostanie płynne ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

.

A Ty w jaki sposób przygotowujesz jajka w koszulce?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×