Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Moje śniadanie zazwyczaj składa się z jajek, które lubię podawać na rożne sposoby. Jajka na twardo, omlet, jajecznica z szynką, czy w końcu jajko w koszulce – możliwości jest naprawdę wiele ?

A skoro już o jajkach w koszulce mowa, mam dla Ciebie pewien trik, z którym za każdym razem, przygotujesz perfekcyjne jajka. Tego nie możesz przegapić ?


Autorką tego pomysłu jest znana i ceniona Julia Child – prawdziwa legenda kuchni w Stanach Zjednoczonych. Jej tajnym kluczem do sukcesu jest dwuetapowe gotowanie jajek.
Po pierwsze, jajka w skorupce należy włożyć na 8-10 sekund do wrzątku, aby białko miało szansę szybciej się ściąć.


Dopiero po tym zabiegu, czas na drugi etap – wbicie jajka do wody z octem (ok. 1,5 łyżki).
Wykorzystując ten trik, za każdym razem uzyskasz idealne jajko w koszulce. Choć białko będzie ścięte, żółtko nadal pozostanie płynne ?


A Ty w jaki sposób przygotowujesz jajka w koszulce?


Komentarze