PoradyZnana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach

Znana autorka książek kucharskich zdradza jak przygotować perfekcyjne jajka w koszulkach
Frania
19.02.2019 14:16, aktualizacja: 26.10.2020 08:28

Moje śniadanie zazwyczaj składa się z jajek, które lubię podawać na rożne sposoby. Jajka na twardo, omlet, jajecznica z szynką, czy w końcu jajko w koszulce - możliwości jest naprawdę wiele ?

A skoro już o jajkach w koszulce mowa, mam dla Ciebie pewien trik, z którym za każdym razem, przygotujesz perfekcyjne jajka. Tego nie możesz przegapić ?

Autorką tego pomysłu jest znana i ceniona Julia Child - prawdziwa legenda kuchni w Stanach Zjednoczonych. Jej tajnym kluczem do sukcesu jest dwuetapowe gotowanie jajek.

Po pierwsze, jajka w skorupce należy włożyć na 8-10 sekund do wrzątku, aby białko miało szansę szybciej się ściąć.

Obraz

Dopiero po tym zabiegu, czas na drugi etap - wbicie jajka do wody z octem (ok. 1,5 łyżki).

Wykorzystując ten trik, za każdym razem uzyskasz idealne jajko w koszulce. Choć białko będzie ścięte, żółtko nadal pozostanie płynne ?

A Ty w jaki sposób przygotowujesz jajka w koszulce?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także